5x mythes die je niet moet geloven als je begint met sporten

Sport & gezondheid door Maya Luz

Op het internet is er veel informatie te vinden over sporten. Ook op Tiktok zijn er veel video's te vinden over wat je nou wel en niet moet doen als je in de sportschool bent. Al deze informatie is soms erg verwarrend. De een zegt dit en de ander zegt weer totaal iets anders. Wij schieten je te hulp. Dit zijn vijf mythes die je niet moet geloven als je nieuw bent in de gym.

Lees ook: Gym anxiety? Probeer dan deze ‘shy girl’ work-out van Tiktok

Mythe #1: Je kan vet op specifieke plekken targetten

Tijdens het sporten doe je verschillende oefeningen waarmee je specifieke spieren en lichaamsdelen traint. Een mythe hierover is dat je op deze manier ervoor kan zorgen dat je op die plek vet verliest. Dit is helaas niet waar. Je kunt je spieren versterken en opbouwen op specifieke plekken, maar vetverlies gebeurt geleidelijk over het hele lichaam. Als je graag af wil vallen is het dus niet nodig om honderd sit-ups te doen.

Mythe #2: No pain, no gain

Als je zwaar traint, is de kans aanwezig dat je de dag erna spierpijn hebt. Dit zien veel mensen als een goed teken. En het is ook zeker geen slecht teken. Maar een mythe hierover is dat je geen goede work-out hebt gehad als je de volgende dag geen spierpijn hebt. Dit is absoluut niet waar. Je maakt ook zonder spierpijn alsnog vooruitgang. Je hoeft dus echt niet door het huis te waggelen na iedere legday.

Mythe #3: Van krachttraining word je breed

Voor een lange tijd was krachttraining iets dat alleen mannen deden. Lekker tillen met zware gewichten om sterk en breed te worden. Vrouwen bleven hier van weg omdat ze bang waren om ook zo breed te worden als de mannen. Maar dit is absoluut niet het geval. Gespierd en breed worden doe je namelijk niet zomaar. Dit duurt best wel lang en deze veranderingen gebeuren geleidelijk. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je opeens wakker wordt als een kast. En gespierde vrouwen zijn ook prachtig! Sport daarom met een doel voor ogen dat jij graag wil bereiken en pas je work-out hierop aan.

Mythe #4: Als je veel zweet betekent dit dat je goed bezig bent

Zweten doet ons lichaam om ons af te koelen. Tijdens het sporten versnelt onze hartslag en krijgen we het warm. Hierdoor ga je zweten. Sommige mensen zweten meer dan anderen. En sommigen zien veel zweten als een goed teken. Je hebt vast weleens iemand horen zeggen dat zweet de tranen zijn van het vet dat je verliest. Dat is natuurlijk een fabeltje. Zweten is niks meer dan een manier om het lichaam af te koelen bij inspanning. Dat je zweet op zichzelf is dus goed, maar de hoeveelheid zweet maakt echt niks uit. Het enige waar jij aan moet denken als je veel zweet is dat je genoeg water moet drinken! Je wil tenslotte niet uitdrogen.

Mythe #5: Langere work-outs zijn altijd beter

Sommige mensen staan echt uren lang in de gym. Hier is niet per se iets mis mee, maar hierdoor kan jij gaan denken dat jij niet hard genoeg werkt. Jij hebt naast je school of werk niet altijd evenveel tijd om te sporten en dat is hartstikke normaal. Onthoud dat het veel belangrijker is dat je goed sport dan dat je lang sport. Het gaat erom dat je de oefening goed uitvoert. Daarnaast kan te lang sporten ook zorgen voor blessures door overbelasting. Wees dus gewoon trots op het feit dat je überhaupt in de gym staat! En of je er maar een half uurtje bent, een uur of zelfs twee uur: je bent goed bezig!

Lees ook: Vaak plassen? Dit drinken én eten kan de oorzaak zijn