Zó kom je aan op een gezonde manier

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Het hebben van een gezonde levensstijl heeft - zoals deze society het wel vaak doet voorkomen - niet altijd te maken met gewicht verliezen, afvallen en minder eten. Niet elk lichaam is hetzelfde en 'moet' dus afvallen voor een gezond leven. Om hier wat meer aandacht aan te besteden en mensen te helpen die juist wat extra kilo's nodig hebben in plaats van minder, hebben we een aantal gezonde manieren om aan te komen voor je op een rij gezet. 

Met deze tips kom jij op een gezonde manier aan

Om gezond en optimaal te leven kan het zo zijn dat je wat veranderingen aan moet brengen in jouw levensstijl. Zo wordt er vaak gedaan alsof het krijgen van een gezond leven alleen maar kan door af te vallen en op een 'negatieve' manier te kijken naar het eten van veel calorieën. Nu kan dit voor sommige mensen wel het geval zijn, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw lichaam juist méér kilo's nodig heeft. 

Om dit op een gezonde en sustainable manier te doen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Eet meer maaltijden per dag

Een makkelijke manier om aan te komen is om simpelweg meer maaltijden per dag te eten. Dit betekent echter niet dat je elke maaltijd een grote maaltijd moet eten. Eet bijvoorbeeld zes kleinere maaltijden per dag in plaats van drie grote. Op deze manier eet je toch meer, maar doe je het niet overdadig, zodat het ongezond wordt. 

Drink veel water (op de goede momenten)

Een afvaltip die vaak wordt vergeten is: water drinken voor je gaat eten zodat je voller zit. Om juist meer te eten (en minder snel vol te zitten) is het juist slim om ná je maaltijd wat te drinken. Doe dit zo'n dertig minuten nadat je klaar bent met eten. Hydratatie is ontzettend belangrijk, dus vergeet dit niet!

Eet niet alleen maar 'ongezonde' dingen

Als je denkt dat je extra tripjes moet maken naar de snackbar en pizzeria om aan te komen, dan heb je het fout. Tuurlijk, als je veel vette dingen eet kom je zeker aan, maar op lange termijn gaat je lichaam er niet gezonder op worden. Je kunt beter andere voedingsmiddelen met meer calorieën eten, zoals noten, vis, groenten en fruit... Aan de andere kant hoef je jezelf ook niet per se restricties op te leggen. Heb je ontzettend zin in een frikandel of kroket uit de muur van de snackbar bij je op de hoek? Go for it.

Meer krachttraining, minder cardio

Een andere manier om aan te komen heeft minder te maken met eten, en meer met bewegen. Beweging is heel belangrijk, ook als je probeert aan te komen. In plaats van alleen maar cardio (voor vetverbranding) te doen in de sportschool, is het slim om ook een bepaalde krachttraining toe te voegen aan je gym routine. Op deze manier maak je je spieren sterker, maar ook zwaarder. Eindstand: je ziet er hartstikke toned en gezond uit. 

Lees ook: Dit is waarom je beter ’s ochtends kunt sporten