Met deze tips wordt sporten tijdens je menstruatie fijner

Sport & gezondheid door Jennifer

Het liefst doe je helemaal niets tijdens je menstruatie. De meeste vrouwen krijgen hier zo’n last van, – krampen, mood swings – dat ze liever gewoon op de bank hangen met een bak chocolade ijs. Sowieso voelt sporten nooit fijn tijdens je menstruatie. Dat terwijl het eigenlijk wel voordelen heeft voor je ongesteldheid. Gelukkig kun je het jezelf aangenamer maken!

Lees ook: Waarom het eigenlijk helemaal niet zo erg is om ongesteld te zijn

Sporten tijdens menstruatie: kan dat?

Het is hartstikke begrijpelijk, dat je niet wil sporten tijdens de menstruatie. De buikpijn, hoofdpijn en/of pijnlijke borsten maken het niet makkelijker. Sporten is vaak al vermoeiend genoeg. Wel heeft sporten voordelen voor je lichaam, wanneer je ongesteld bent. Zo maak je endorfine aan tijdens het sporten, waardoor je vervolgens minder menstruatiepijn voelt. Ook voel je je kennelijk sterker tijdens het sporten, wanneer je ongesteld bent. Dat blijkt uit een onderzoek van oefeningsfysioloog Stacy Sims van de Stanford Universiteit. Mogelijk komt dit doordat je lichaam zich voorbereidt op een eventuele zwangerschap.

Oké, interesting. Alleen moet je vaak wel een flinke drempel over door de irritante kwalen. Hoe zorg je dat het sporten makkelijker gaat tijdens de menstruatie?

Altijd beginnen met warming-up

Doe allereerst een goede warming-up voor je flink aan de bak gaat. Met een warming-up bereid je je spieren voor op het sporten. Zorg dat je spieren letterlijk warmer worden. Op deze manier voorkom je niet alleen blessures, maar ook dat je geen spierpijn krijgt achteraf. De extra pijn kun je er nu niet bij hebben.

Sporten op eigen tempo

Wanneer je eenmaal aan het sporten bent, mag je jezelf zeker wel uitdagen. Blijkbaar kan het sporten dus de ongesteldheidskwalen, zoals buikkrampen en een pijnlijke onderrug, verminderen. Houd wel je eigen tempo aan en neem genoeg rustpauzes. Luister altijd goed naar je lichaam. Ga ook niet sporten als je écht geen zin hebt. Dan voel je je achteraf alleen maar slechter.

Goede sportbeha

Aangezien je tijdens de menstruatie vaak meer pijn hebt aan de borsten, is een goede sportbeha ook heel fijn. De sportbeha bestaat niet voor niets. Laat je bij de aankoop van een sportbeha wel even goed adviseren, als je twijfelt over de maat. De juiste cupmaat is in dit geval extra belangrijk. Het helpt enorm mee aan een fijnere sportervaring.

Volg je menstruatiecyclus

Overigens kun je je workouts ook op een bepaalde manier indelen. Zo zijn je vrouwelijke hormonen aan het begin van de menstruatiecyclus het laagst. Daardoor voel je je op dat moment erg sterk. Dit is dan ook het perfecte moment voor de zwaardere sportoefeningen. Vervolgens kom je op een gegeven moment aan in het tweede gedeelte van de cyclus, waar je meer progesteron en oestrogeen aanmaakt. Dit is het moment om meer rust te nemen. Dat zul je zeker merken. Dan trek je het sporten echt een stuk minder. Nu kun je bijvoorbeeld een rustige, lange wandeling maken of een yogales volgen. Zo bestaan er bepaalde yogaposities die goed helpen tegen menstruatiepijn, zoals de tijgerpositie. Op deze manier krijg je toch het gevoel dat je iets doet.

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn