Waarom het eigenlijk helemaal niet zo erg is om ongesteld te zijn

Lichaam door Lisa_V
Het is weer zover, je bent ongesteld. Alles is stom, je hebt nergens zin in en het enige wat je wilt is chocola. Wij slaan dit maandelijkse ritueel ook liever over, maar ongesteld zijn heeft ook heus wel voordelen, ja echt.
 
Gemiddeld zijn we zo’n 5 dagen per maand ongesteld en stel dat je van je 13e tot je 53e menstrueert dan ben je dus 40 jaar elke maand ongesteld! Vrouwen worden gemiddeld 400 keer ongesteld. Ja wij zouden ook willen dat moeder natuur dit anders had bedacht, maar helaas! Daarom kunnen we er maar beter het beste van maken.
 

Bron
 
Je bent in staat om een kind op de wereld te zetten.
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar eigenlijk is een menstruatie best wel iets moois. Je lichaam heeft een eisprong gehad en dat betekent dat je vruchtbaar bent. Zonder eisprong kun je niet zwanger raken. En een regelmatige menstruatie is toch de basisvoorwaarde om zwanger te raken.

Je hebt een goede reden om lekkere dingen te eten.
Eerlijk gezegd hebben wij elke dag zin in chocola, maar op de dagen van onze ongesteldheid willen we niets anders dan Milka, Tony Chocoloney en M&M’s! En dan hebben we de zakken chips en rol koekjes nog niet mee geteld. Deze onstilbare trek wordt veroorzaakt door een lagere hoeveelheid van hormonen zoals oestrogenen en serotine. Het is dus eigenlijk heel medisch verantwoord om tijdens je menstruatie een paar extra stukken chocola te nemen.

Tijdens je menstruatie kun je beter presteren  in de sportschool
Ja, vroeger op de middelbare school was ons maandelijkse momentje het perfecte excuus om niet mee te hoeven doen met gym. Maar uit sommige onderzoeken blijkt dat je tijdens je menstruatrie beter presteert tijdens het sporten. Wielrenster Leontien van Moorsel hoopte altijd dat ze tijdens een belangrijke sportprestatie ongesteld was, omdat haar prijngrens dan hoger lag en haar benen het beter deden. Ze wist zelfs tijdens haar (geplande) menstruatie een wereldrecord te vestigen!

Het is ook een goede reden om extra lang in bed te blijven.
Elk lichaam is anders. Alhoewel er vrouwen zijn die tijdens hun menstruatie beter presteren, zijn er ook dames waarbij deze regel niet opgaat. Tijdens je menstruatie heb je een hele goede reden voor een Netflix marathon en het uitstellen van je sportlesje. Ook is het een mooi moment om je vriend eens aan het werk te zetten. Want denk maar niet dat jij met die enorme buikpijn nog de kracht hebt om te stofzuigen.
 
 
Je kan beter parkeren en kaartlezen
Tijdens en vlak na je menstruatie is je vrouwelijke hormoonspiegel lager, waardoor je ruimtelijk inzicht groter is. Nederlandse onderzoekers ontdekten dat je tijdens je ongesteldheid dus bijvoorbeeld beter kunt kaartlezen.
 
Vanaf nu wordt het alleen maar beter
Vlak voor je menstruatie voel je je meestal opgeblazen en lelijk, want grote kans dat je last hebt van hormonale puistjes. Gelukkig komt daar op de derde of vierde dag van je menstruatie verandering in, want je testosteronspiegel stijgt, waardoor je je beter gaat voelen: energieker, vrolijker en aantrekkelijker. 

Reden om te shoppen
Ongesteldheid staat gelijk aan vrouwelijkheid. Dus vier je vrouw zijn met een goede shopsessie. Tijdens je ongesteldheid zit je waarschijnlijk niet te wachten op strakke skinny jeans, dus je hebt alle reden om een mooi jurkje te kopen.

Je hebt een goede reden om je aan alles en iedereen te irriteren
De brug die open staat, de ontzettend slome caissière, je huisgenoten die overal een zooitje van maken en je buurman die altijd zijn muziek net even iets te hard heeft staan. Af en toe is het heerlijk om te klagen en tijdens je ongesteld mag dit ook gewoon. De rest van de maand zijn we weer ons vrolijke zelf.

Laat die tranen maar komen
Huilen mag. Tijdens een zielige film, een mooie reclame of als alles even tegenzit je je weer eens in de file staat. Vijf dagen per maand mag je huilen om alles, want hey wij kunnen er toch niets aan doen, dat we door onze menstruatiecyclus eerder geëmotioneerd raken.