Hoe kun je iets leren eten?

Eten door Juliët

Die spruitjes die je vroeger voor je neus kreeg, lust je nu nog steeds niet. Of je gaat met een groep uiteten en je durft niet wat nieuws te proberen. Allemaal herkenbare situaties die velen van ons kennen. Laten wij nou net de tips hebben om te leren hoe je iets kunt eten.

 

Leren eten

Je smaak wordt bepaald door verschillende factoren. Denk aan eerdere verwachtingen, hormonen, maar ook bijvoorbeeld genen of leeftijd. Een groot deel van je smaak is aangeleerd. Als je als kind geen spinazie hoefde te eten, dan raak je nooit gewend aan die smaak. Eigenlijk begint het aanleren al in de baarmoeder. Vanuit het vruchtwater komen smaken uit het eten van de moeder bij de baby terecht. Veel jonge kinderen vinden veel dingen niet lekker, omdat de overgang van melk naar vast voedsel flink wennen is. De structuur, maar ook de smaak wordt heel anders.

 

Een deel van onze smaak is ook aangeboren. We kiezen vaak sneller voor zoet eten, dan voor bitter. Groente is vaak bitter en daardoor vinden kinderen dit niet zo heel geweldig. Vroeger was een bittere smaak een signaal dat iets giftig was. Misschien zijn we er daarom niet zo dol op.

 

Smaak waarderen

Een smaak kun je waarderen door het vaker te eten. Om dit te doen kun je bijvoorbeeld verschillende bereidingen uit proberen. Of je gaat smaken die je lekker vindt combineren met iets nieuws. Er is eigenlijk van alles mogelijk:

 

1. Combineren

Om iets te leren eten kun je smaken met elkaar combineren. Je kan ervoor kiezen om smaken die je lekker vindt te combineren met iets nieuws of iets wat je niet zo lekker vindt. Zo wordt de smaak verzacht, maar je leert de smaak wel kennen. Je raakt er al wat meer aan gewend.

 

2. Niet dwingen

Het is nooit verstandig om jezelf of een ander te dwingen om iets te eten, terwijl die persoon dat niet wilt. Het kost vaak tijd om echt iets te leren eten. Begin daarom met kleine hapjes. Gulzig eten kan altijd later nog.

 

3. Smaakmaker

Stel je wilt spruitjes leren eten. Zorg dan dat de smaak niet te overheersend wordt. Je kunt het eten op smaak maken of verschillende bereidingswijzen porberen. Denk aan koken, grillen of bereiding in de oven. De keuze is reuze.

 

4. Gerecht opmaken

Eten dat aantrekkelijk eruitziet ga je ook sneller proeven. Het oog wil natuurlijk ook wat. Maak daarom je bord extra mooi op. Wie weet eet je nu alles wel waarvan je van tevoren niet dacht dat je het zou proeven. 

 

via GIPHY