Een lage weerstand? Deze groenten kunnen helpen!

Eten door Anne-Fleur

Nu de winter nadert en de dagen steeds korter en kouder worden is het eigenlijk bijna vanzelfsprekend dat je weerstand omlaag gaat.

Je kan dus ook sneller een flinke griep of verkoudheid kan oplopen (of misschien heb je dat zelfs al gehad). Gelukkig kun je je weerstand zo weer omhoog krikken met, jawel, groentes! En deze soorten veggies gaan je daarbij helpen.

Waarom moet je genoeg groenten eten voor je weerstand tijdens de winter?

Een lage weerstand hebben is niet fijn, maar waarom moet je dan juist veel groenten eten tijdens de koudere maanden? Dat komt vooral door de vitamine combinatie die groenten bevatten. In de winter mis je namelijk door een gebrek aan zonnestralen (cry) een heleboel vitamine D. Deze vitamine samen met vitamine C bouwen een goed afweersysteem op voor je lichaam. Eet je in de winter dus minder groenten (die vitamine C bevatten), dan mis je een hele combinatie aan vitamines die je juist in koudere maanden zo hard nodig hebt. En als je niet goed weet welke groentes volgestampt zitten met deze onmisbare vitamine, dan hebben we hieronder een lijstje met de greens die je het best kunt eten in deze periode. 

Broccoli

Niet alleen zit er in broccoli veel vitamine C, ook andere stoffen zoals calcium, vezels en ijzer zitten er in deze groente, wat dit dus een echte immuunsysteembooster maakt. Staat er vanavond nu een lekker avg'tje met broccoli op het menu?

Pompoen

Pompoen zit niet per se heel vol met vitamine C, maar wél met vitamine A. Deze vitamine werkt goed tegen verkoudheden en voorkomt vaak infecties. Verder werkt deze vitamine ook goed op lange duur - zo is het namelijk ook goed voor je botten en tanden. Win-win!

Koolsoorten

Alle koolsoorten die er bestaan, noem ze maar op, ze zitten allemaal boordevol vitamine C. Niet zo gek ook dat je vooral deze groentes terug ziet in de wintermaanden op menu's van restaurants en in aanbiedingen bij de supermarkt. 

Tuinbonen

Ook tuinbonen (die eigenlijk geen groenten zijn, maar peulvruchten) verdienen een plekje in dit lijstje voor een betere weerstand. Ook deze winterse lekkernij zit vol met vitamine C.

Rode paprika

Geen oranje, gele of groene paprika, maar de rode paprika is dé groente die je wilt eten deze winter. Elke kleur paprika heeft een ander gezondheidsvoordeel en, *drumroll*, de rode paprika is de paprika die barst van de vitamine C. De andere kleuren moet je maar even laten liggen tot de volgende seizoenen.