Top 10: grillpannen

Producten door Redactie Ze.nl

Grill dagelijks verschillende soorten groenten, vlees en bijvoorbeeld vis bij de bereiding van het diner. Het grillen van deze ingrediënten geeft ze een fijne smaak, mede doordat het braadvocht bij verschillende modellen grillpannen door de pan wordt opgenomen in zogenaamde sapgroeven. Het voorkomt dat ingrediënten in hun eigen sap worden gekookt. Iets wat de kwaliteit en smaak van het eten negatief beïnvloedt. Dit artikel helpt je een geschikte grillpan te vinden, op basis van de top 10 grillpannen van dit moment.

Inhoudsopgave

Dit zijn de 10 beste grillpannen

Grillpannen zijn er in tal van verschillende soorten. Naast een grillpan kan ook een elektrische grillplaat een optie zijn. Dit artikel focust zich op de verschillende modellen grillpannen en hun functionaliteit. Hieronder vind je alvast een handig overzicht met de top 10 beste grillpannen.

  1. 1

    Coninx grillpan voor alle warmtebronnen (28 cm) 

    • Hoge kwaliteit
    • Snel op temperatuur
    • Licht gewicht

    Prijs tonen

  2. 2

    Gero Mark grillpan voor alle warmtebronnen (28 cm) 

    • Strakke uitstraling
    • Non-stick coating (PFAS-vrij)

    Prijs tonen

  3. 3

    Daumonet Auguste Noir grillpan (23,5 cm) 

    • Goede warmtegeleider op iedere warmtebron
    • Hoge kwaliteit

    Prijs tonen

  4. 4

    Herenthal dubbele grillpan (28 cm) 

    • Voorzien van een antiaanbaklag
    • Hoge kwaliteit
    • Neutraliseert vervelende geurtjes

    Prijs tonen

  5. 5

    Svenska Living Cast Iron grillpan (23 cm) 

    • Hoge kwaliteit
    • Gebruiksvriendelijk (licht & klein)

    Prijs tonen

  6. 6

    Sola grillpan van aluminium (28 cm) 

    • Goede warmtegeleider op iedere warmtebron
    • Antistick coating

    Prijs tonen

  7. 7

    Westinghouse aluminium grillpan (28 cm) 

    • Stijlvolle uitstraling
    • Optimale warmteverdeling door verschillende lagen

    Prijs tonen

  8. 8

    Tefal Expertise grillpan (26 cm) 

    • Extra diepe groeven
    • Extra dikke aanbaklaag

    Prijs tonen

  9. 9

    Fontignac grillpan van gietijzer (34 bij 21 cm) 

    • Kan in de vaatwasser.
    • Te combineren met iedere warmtebron.

    Prijs tonen

  10. 10

    Royalty Line grillpan (28 cm) 

    • Licht van gewicht
    • Hoge kwaliteit

    Prijs tonen

Koopgids: de best geteste top 10: beste grilpannen

Tijd om verder in te zoomen op de verschillende soorten grillpannen voor het grillen van groenten, vlees en vis. Wat maakt de ene grillpan een betere keuze dan de andere? 

1 Coninx grillpan voor alle warmtebronnen (28 cm) 

Prijs tonen

Deze veelzijdige grillpan van Coninx kan met iedere warmtebron gecombineerd worden. Het lichte gewicht van de pan vergroot het gebruiksgemak; een lamme arm wordt voorkomen. Na het gebruik van de pan haal je de handgreep hiervan eenvoudig los, wat het opbergen van de grillpan makkelijker maakt. De aluminium Coninx grillpan is voorzien van een unieke ILAG-steencoating (5-laags) en gemaakt van aluminium. De combinatie zorgt voor een optimale verdeling van de warmte en brengt de pan snel op temperatuur.

Prettig aan de Coninx grillpan is het gegeven dat het kookvocht van de verschillende ingrediënten wordt opgenomen door de sapgroeven aan weerszijden van de pan. Op deze manier kook je de ingrediënten niet, maar grill je ze.

De combinatie zorgt voor een optimale verdeling van de warmte en brengt de pan snel op temperatuur. 

Voordelen Coninx grillpan voor alle warmtebronnen (28 cm) 

  • Hoge kwaliteit
  • Snel op temperatuur
  • Licht gewicht

2 Gero Mark grillpan voor alle warmtebronnen (28 cm) 

Prijs tonen

Ook de Gero Mark grillpan voor grillen op inductie is het bekijken waard. Dit model is met een diameter van 28 centimeter net zo groot als het model van Coninx. De grillpan beschikt over een stevige houtlook handgreep, die niet snel warm wordt. Aan de binnenzijde bevat deze grillpan een non-stick coating, wat het aanbakken van ingrediënten tegengaat. Deze coating is logischerwijs geheel PFAS-vrij. De pan zelf is gemaakt van aluminium. Gecombineerd met de houtlook handgreep, geeft het de Gero Mark grillpan een hele strakke uitstraling.

Deze grillpan een non-stick coating.

Voordelen Gero Mark grillpan voor alle warmtebronnen (28 cm) 

  • Strakke uitstraling
  • Non-stick coating (PFAS-vrij)

3 Daumonet Auguste Noir grillpan (23,5 cm) 

Prijs tonen

De Daumonet grillpan in het model Auguste Noir is met zijn 23,5 centimeter net iets kleiner dan de voorgaande modellen uit dit overzicht. Je kunt de grillpan gebruiken in combinatie met iedere warmtebron. In tegenstelling tot beide voorgaande modellen, is deze grillpan gemaakt van gietijzer en voorzien van een laag met emaille. Het maakt dat deze pan zwaarder is dan de grillpannen van Coninx en Gero. Gietijzer staat bekend als een goede warmtegeleider, waardoor ingrediënten heel gelijkmatig gebakken of gebraden kunnen worden. Handig aan dit model is de schenktuit waarover deze grillpan beschikt. Het maakt afgieten heel eenvoudig.

Handig aan dit model is de schenktuit waarover deze grillpan beschikt.

Voordelen Daumonet Auguste Noir grillpan (23,5 cm) 

  • Goede warmtegeleider op iedere warmtebron
  • Hoge kwaliteit

Nadelen Daumonet Auguste Noir grillpan (23,5 cm) 

  • Relatief klein formaat

4 Herenthal dubbele grillpan (28 cm) 

Prijs tonen

De dubbele grillpan van Herenthal heeft een ander model dan de eerdere grillpannen uit deze lijst. Het biedt je de mogelijkheid ingrediënten heel gelijkmatig te grillen, zonder deze tussentijds om te moeten draaien. Daarbij leent deze Herenthal dubbele grillpan zich uitstekend voor bijvoorbeeld het bereiden van een tosti bij de lunch. Aan weerszijden is de dubbele grillpan voorzien van een antiaanbaklaag, wat het gebruik van olie of boter overbodig maakt. Je kunt de grillpan van Herenthal met iedere warmtebron combineren. Met de siliconen pakking van deze grillpan worden vervelende geurtjes enigszins geneutraliseerd, evenals dat vocht vast wordt gehouden voor sappig en mals eten.

Je kunt de grillpan van Herenthal met iedere warmtebron combineren.

Voordelen Herenthal dubbele grillpan (28 cm) 

  • Voorzien van een antiaanbaklag
  • Hoge kwaliteit
  • Neutraliseert vervelende geurtjes

5 Svenska Living Cast Iron grillpan (23 cm) 

Prijs tonen

Op zoek naar een compact model grillpan? Kijk in dat geval eens naar deze Svenska Living Cast Iron grillpan met een diameter van 23 centimeter. De pan is gemaakt van gietijzer, wat voor een hele gelijkmatige verdeling van de warmte zorgt. Nadeel van gietijzer is echter wel, dat het gewicht van de pan groter is dan bij een model van aluminium. De sapgroeven op de bodem van deze grillpan voorkomen dat de ingrediënten gekookt worden in hun eigen vocht. Je kunt deze Cast Iron Grillpan van Svenska Living met iedere warmtebron combineren. Na gebruik is de pan eenvoudig schoon te maken met wat heet water en een borstel. Mocht je afwasmiddel gebruiken, dan is het raadzaam de pan na het schoonmaken in te smeren met een plantaardige olie.

De pan is gemaakt van gietijzer, wat voor een hele gelijkmatige verdeling van de warmte zorgt.

Voordelen Svenska Living Cast Iron grillpan (23 cm) 

  • Hoge kwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk (licht & klein)

6 Sola grillpan van aluminium (28 cm) 

Prijs tonen

Deze grillpan van Sola valt binnen de Fair Cooking-serie van het merk. Naast deze grillpan bevat de serie verschillende kwalitatief hoogwaardige braadpannen. Zo kun je een complete set samenstellen! De Sola grillpan heeft een diameter van 28 centimeter en is gemaakt van aluminium. Prettig aan aluminium is onder meer het feit dat het materiaal snel opwarmt. De pan valt met iedere warmtebron te combineren en is licht van gewicht. Aan de binnenzijde van de grillpan bevindt zich een Greblon antistick coating, wat het aanbranden van vlees, vis en groenten tegengaat. Het gebruik van olie of boter is dankzij deze laag niet nodig.

Prettig aan aluminium is onder meer het feit dat het materiaal snel opwarmt.

Voordelen Sola grillpan van aluminium (28 cm) 

  • Goede warmtegeleider op iedere warmtebron
  • Antistick coating

7 Westinghouse aluminium grillpan (28 cm) 

Prijs tonen

Gebruik deze Westinghouse grillpan van aluminium in combinatie met iedere warmtebron, om jouw ingrediënten te grillen bij het bereiden van het diner. De grillpan beschikt over een Cool Touch siliconen handgreep, welke hittebestendig is tot zo’n 160 graden Celsius. Het helpt te voorkomen dat het handvat al snel erg heet wordt bij het grillen van groenten, vlees en vis. Bij de productie van deze grillpan van Westinghouse is gebruik gemaakt van verschillende lagen, die zorgen voor een optimale verdeling van de warmte over de pan. Daarbij geeft het witte marmer in de bovenste laag van deze grillpan een hele stijlvolle uitstraling.

Het witte marmer in de bovenste laag van deze grillpan een hele stijlvolle uitstraling.

Voordelen Westinghouse aluminium grillpan (28 cm) 

  • Stijlvolle uitstraling
  • Optimale warmteverdeling door verschillende lagen

8 Tefal Expertise grillpan (26 cm) 

Prijs tonen

Met de Tefal Expertise grillpan kies je voor een fraaie middenklasser, daar het model een formaat heeft van 26 centimeter. Je kunt ook voor zijn grotere broer kiezen, die een formaat heeft van 28 centimeter. Beide grillpannen zijn te combineren met iedere warmtebron, waarbij het materiaal zorgt voor een snelle en geleidelijke verdeling van de warmte. Dankzij de extra dikke antiaanbaklaag in deze Tefal Expertise grillpan wordt het aankoeken van verschillende ingrediënten voorkomen en hoef je daarnaast geen boter of olie te gebruiken. Opvallend aan dit model grillpan zijn de extra diepe groeven onderin. Ze helpen te voorkomen dat ingrediënten beginnen te koken in hun eigen vocht. Iets wat je bij het grillen van groenten, vlees en vis wilt voorkomen.

Met de Tefal Expertise grillpan kies je voor een fraaie middenklasser

Voordelen Tefal Expertise grillpan (26 cm) 

  • Extra diepe groeven
  • Extra dikke aanbaklaag

9 Fontignac grillpan van gietijzer (34 bij 21 cm) 

Prijs tonen

Deze Fontignac grillpan van gietijzer heeft een ander model dan de overige beste grillpannen uit dit overzicht. Het betreft geen vierkante, maar een rechthoekige grillpan met een afmeting van 34 bij 21 centimeter. Het gietijzer maakt de grillpan wat zwaarder, maar zorgt wel voor een hele geleidelijke verdeling van de warmte. Daarbij helpen de diepe groeven van deze Fontignac grillpan te voorkomen, dat ingrediënten in hun eigen vocht koken. Je kunt de grillpan combineren met iedere warmtebron. Na het gebruik van de pan is het verstandig deze te wassen met heet water en een afwasborstel. De handgreep van de grillpan is inklapbaar. Het werkt ruimtebesparend bij het opbergen van de Fontignac grillpan.

Het werkt ruimtebesparend bij het opbergen van de Fontignac grillpan.

Voordelen Fontignac grillpan van gietijzer (34 bij 21 cm) 

  • Kan in de vaatwasser.
  • Te combineren met iedere warmtebron.

10 Royalty Line grillpan (28 cm) 

Prijs tonen

Met deze Royalty Line grillpan kies je voor een veelzijdige pan, die je kunt combineren met iedere warmtebron. De grillpan heeft een prettige handgreep, die niet snel warm wordt. Daarbij is het model uitgevoerd met een schenktuit voor het afgieten van het vocht wat vrijkomt bij het grillen van verschillende ingrediënten. De pan heeft een diameter van 28 centimeter en is ook verkrijgbaar in een model van 24 centimeter. Het model is gemaakt van gietaluminium, wat de vierkante grillpan licht van gewicht maakt. De hoge kwaliteit van de gebruikte materialen zorgt er daarnaast voor dat de pan lang mee zal gaan bij een normaal gebruik. 

De grillpan heeft een prettige handgreep, die niet snel warm wordt.

Voordelen Royalty Line grillpan (28 cm) 

  • Licht van gewicht
  • Hoge kwaliteit

Verschillende soorten grillpannen

In ons overzicht met de top 10 beste grillpannen van dit moment benoemden we verschillende soorten grillpannen. Denk aan het verschil tussen een enkele- en dubbele grillpan. Waarbij de dubbele grillpan voor een gelijkmatige vorm van grillen zorgt. Ook valt onderscheid te maken tussen een vierkante grillpan, het meest gebruikelijk, en een rechthoekig model. Een derde verschil is dat tussen een aluminium grillpan en een grillpan van gietijzer.

Grillpannen voor inductie

De meeste grillpannen kunnen tegenwoordig met iedere warmtebron gecombineerd worden, ook met inductie. Een volledig gietijzeren grillpan is ongeschikt voor inductie kookplaten, hetzelfde geldt voor grillpannen welke volledig van aluminium gemaakt zijn. Veel moderne grillpannen zijn voorzien van een RVS plaat in de bodem, wat het mogelijk maakt om deze grillpannen ook op een inductie kookplaat te gebruiken. In de productomschrijving van de verschillende grillpannen staat aangegeven of deze geschikt zijn voor het gebruik hiervan op een inductie kookplaat.

Gietijzeren grillpannen: de voordelen 

Een van de voornaamste voordelen van gietijzeren grillpannen zit in het feit, dat dit materiaal zeer heet kan worden. Dit zorgt ervoor dat het vlees of de vis die je in de pan grilt direct dicht zal schroeien. Ook de duurzaamheid van gietijzeren grillpannen maakt ze populair. Bij een goed onderhoud aan de grillpan van gietijzer gaat deze jaren mee, soms zelfs je hele leven! Bij een gietijzeren pan wordt aangeraden deze met heet water en een afwasborstel te reinigen. Gebruik je hier afwasmiddel bij? In dat geval is het verstandig om de pan na het schoonmaken in te smeren met een plantaardige olie.

Belangrijke productspecificaties om te vergelijken 

Reeds werden verschillende factoren genoemd op basis waarvan je de verschillende grillpannen met elkaar kunt vergelijken. Denk aan het verschil tussen aluminium en gietijzer, het verschil tussen een enkele- en dubbele grillpan, enzovoorts. Er zijn nog enkele elementen om op te letten.

  • Formaat: de meeste grillpannen hebben een diameter van 28 centimeter en zijn vierkant van vorm. Ben je met z’n tweeën? In dat geval kan een kleiner model grillpan, bijvoorbeeld van 24 of 25 centimeter, voldoende zijn.

  • Gewicht: houd bij de keuze tussen aluminium en gietijzer rekening met het verschil in gewicht. Een gietijzeren grillpan is doorgaans veel zwaarder dan een model van aluminium.

  • Handgreep: verschillende moderne grillpannen zijn voorzien van een inklapbare of los te halen handgreep. Het voordeel van deze grillpannen zit in de mogelijkheid om ruimte te besparen bij het opbergen van de pan.

  • Schenktuit: sommige grillpannen zijn voorzien van een schenktuit. Het maakt het makkelijker om kookvocht uit de pan te schenken bij de bereiding van verschillende ingrediënten.

Prijzen van grillpannen (hoog-laag) 

Over het algemeen geldt dat je voor een kwalitatief goede grillpan al snel zo’n 20 tot 30 euro betaalt. Hierbij uitgaande van een vierkant model met een afmeting van 28 bij 28 centimeter. Zou je voor een kleiner formaat grillpan kiezen, dan ligt de prijs logischerwijs iets lager. Ook zit er een verschil in prijs tussen de aluminium grillpannen en de grillpannen van gietijzer. De modellen van gietijzer zijn vaak minimaal een paar euro duurder dan een vergelijkbaar model van aluminium.

Conclusie: zo kies je de beste grillpan

Met een kwalitatief goede grillpan slaag je erin om vlees, vis en verschillende soorten groenten bijzonder smaakvol te grillen. Deze grillpannen zijn veelal gemaakt van aluminium of gietijzer, in beide gevallen voorzien van een RVS plaat om het gebruik van de pan op een inductie kookplaat mogelijk te maken. Het voordeel van een aluminium grillpan is dat deze lichter is dan een model van aluminium. Andersom kan een gietijzeren grillpan zo erg verwarmd worden, dat vlees en vis vrijwel direct dichtschroeien bij het grillen hiervan. Kijk niet alleen naar het formaat en verschil in materiaal van een grillpan, maar let ook op factoren als de aanwezigheid van een inklapbaar of afneembaar handvat, de aanwezigheid van een schenktuit en bijvoorbeeld de diepte van de groeven onder in de grillpan.

  • Meest duurzaam

    Sola grillpan van aluminium (28 cm) 

    Prijs tonen

  • Beste keuze

    Coninx grillpan voor alle warmtebronnen (28 cm) 

    Prijs tonen

  • Goedkoopste

    Svenska Living Cast Iron grillpan (23 cm) 

    Prijs tonen

Veelgestelde vragen over grillpannen

Hoe maak ik een gietijzeren grillpan schoon? 

Een gietijzeren grillpan kun je schoonmaken door deze te reinigen met heet water en een afwasborstel. Het gebruik van een afwasmiddel is vaak niet nodig. Kies je daar wel voor, dan is het verstandig het gietijzer na het reinigen in te smeren met een plantaardige olie.

Van welke materialen maakt men een grillpan? 

De meeste grillpannen zijn gemaakt van een combinatie van materialen. Populair is bijvoorbeeld de gietijzeren grillpan met RVS plaat onderin. Deze RVS plaat maakt het mogelijk een gietijzeren grillpan op inductie te gebruiken. Ook veel aluminium grillpannen zijn zo ontworpen, dat ze gebruikt kunnen worden op een inductie kookplaat.

Waarvoor dienen de groeven in een grillpan? 

De groeven onder in een grillpan vangen het kookvocht op bij het grillen van vis, vlees en groenten. Het voorkomt dat deze ingrediënten in hun eigen vocht koken, wat de smaak en malsheid ervan schaadt.

Moet ik boter of olie in een grillpan gebruiken?

Het gebruik van olie of boter in een grillpan is vaak niet nodig. Kwalitatief goede grillpannen zijn voorzien van een degelijke antiaanbaklaag, wat het aanbakken van vis, vlees en groenten tegengaat. Kies voor je eigen gezondheid altijd voor een PFAS-vrije grillpan.