Recept: Zo maak je deze heerlijke vegetarische groentedumplings

Eten door Maya Luz

Alle liefhebbers van dimsum kennen ze maar al te goed: dumplings. Deze Aziatische hapjes zijn overheerlijk, maar zien er ontzettend ingewikkeld uit om zelf te maken. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Dit is hoe je gemakkelijk zelf heerlijke vegetarische dumplings maakt.

Lees ook: Theeleut? Deze lekkere theesmaken moet je een keer proberen

Ingrediënten (voor 15 dumplings)

 • 15 velletjes deeg (Het deeg kun je ook zelf maken, maar als je voor gemak gaat is deze methode een stuk handiger. Deze velletjes kun je vinden bij Aziatische supermarkten.)
 • Een groot teentje knoflook
 • Een cm gember
 • 100 gram tofu
 • 1 bosui
 • 150 gram Shiitake champignons
 • 75 gram Chinese kool
 • 75 gram wortelrasp
 • Een snufje zout
 • Twee eetlepels olie
 • Twee eetlepels sojasaus (en extra saus om de dumplings in te dippen)

Zo maak je de dumplings:

 1. Begin met het fijnmaken van je knoflook en gember. Bak deze in een pan met een beetje olie. Je kunt kiezen voor olijfolie of zonnebloemolie.
 2. Snij ook de rest van je vulling. De bosui snij je in dunne ringetjes. De champignons, kool en tofu kun je om de beurt fijnmaken in een hakmachine. Als je geen hakmachine hebt, kun je dit ook met een mes doen. (Tip: pers voordat je begint zo veel mogelijk water uit je tofu. Dit versnelt het kookproces en geeft de tofu een lekkerdere textuur.)
 3. Nadat je de knoflook en gember kort hebt laten bakken, kun je de tofu toevoegen. Bak dit een paar minuten totdat de tofu een goudbruine kleur begint te krijgen.
 4. Voeg vervolgens de champignons toe en laat dit ook weer een paar minuten meebakken.
 5. Voeg hierna de rest van je vullingen toe. Dit geheel laat je ongeveer vijf minuten bakken.
 6. Voeg nu de sojasaus toe en meng het geheel goed door elkaar. Zorg ervoor dat je mengsel niet te veel vocht bevat voordat je het van het vuur haalt, dit zorgt ervoor dat je deegvelletjes niet stuk gaan tijdens het vullen van de dumplings.
 7. Haal de pan van het vuur en voeg het snufje zout toe. Laat je vulling eventjes afkoelen voordat je begint met de dumplings vullen om te voorkomen dat je je handen brandt.
 8. Pak nu de deegvelletjes erbij. Leg een velletje in je hand en schep met een eetlepel een beetje van de vulling in het midden van het velletje. Nu kun je de dumpling dichtvouwen. Hier zijn een hoop verschillende technieken voor, gebruik er eentje die jij het makkelijkst vindt om uit te voeren. Je kunt hiermee een beetje experimenteren.
 9. Zodra je al je dumplings hebt gevuld kun je ze gaan bakken. Verwarm een eetlepel olie in een pan en leg de dumplings erin. Zorg ervoor dat de dumplings genoeg ruimte hebben en elkaar niet aanraken. Bak de dumplings totdat ze goudbruin zijn aan de onderkant.
 10. Als de dumplings goudbruin zijn aan de onderkant kun je 50 ml (of meer als je een grote pan gebruikt) water in je pan gieten om de dumplings te stomen. Dek de pan af met een deksel en laat ze ongeveer acht tot tien minuten stomen totdat ze gaar zijn.
 11. Zodra de dumplings gaar zijn kun je ze serveren met een sojasaus. Voor een beetje extra smaak kun je sesamzaadjes en chiliolie toevoegen aan je dipsaus voor een beetje extra spice.

Eet smakelijk!

Lees ook: Van vegan naar vega: dit is wat er met je lichaam gebeurt als je weer zuivel gaat eten