Jenna (20) is allergisch voor bijna al het eten: “Ik voel me vaak buitengesloten”

Eten door Jennifer

Het is een nachtmerrie voor iedereen, die dol is op eten. Waar de één geen enkele allergie heeft, heeft een ander er in één keer tientallen. Eén van de unlucky ones is de 20-jarige Jenna, die allergisch is voor zo’n beetje al het eten. Ze kan maar tegen negen soorten eten. De rest komt er bij haar echt niet in.

Lees ook: Dit herken jij vast als je een moeilijke eter bent

Allergisch voor veel soorten eten

Eerst had Jenna Gestetner niets door. Ze voelde zich vaak niet lekker tijdens haar kindertijd. Zo had ze onder meer veel last van heftige krampen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Op een gegeven moment ontdekte Jenna dat de klachten niet zomaar ergens vandaan kwamen. Al duurde dit wel jaren. In 2021 kreeg Jenna eindelijk de diagnose voor haar zeldzame stoornis: een Mestcel Activatiestoornis (MCAS). Hierdoor is ze allergisch voor veel soorten eten.

Diagnose voelde bevrijdend

Volgens Jenna voelde het erg “bevrijdend” om de diagnose te krijgen. “Ik was altijd het kind met problemen en het klonk altijd als een excuus,” vertelt ze aan Mirror. “Uiteindelijk vertelde ik mensen niet meer dat er iets mis was.” Om meer te leren over haar problemen, reisde ze stad en land af op zoek naar een specialist. Bij MCAS word je immuunsysteem beïnvloed, waardoor je sneller last krijgt van allergische reacties. In het geval van Jenna moest ze dus bepaalde voeding uit haar dieet schrappen. Zo kreeg ze namelijk minder last van de allergieën. Ze creëerde haar dieet door jarenlang haar symptomen in de gaten te houden.

Alleen komkommer en groene bonen

Inmiddels leeft Jenna op een dieet van kalkoen, goudmakreel, komkommer, groene bonen, courgette, olijfolie, zout en limoen. That’s it. Dagelijks eet ze meestal zes kleine bordjes met meerdere glucosedrankjes, zodat ze genoeg energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Ondertussen experimenteert ze regelmatig met nieuwe recepten, die ze deelt op haar TikTok.

@jennaxhealth Replying to @rachmh702 sometimes one part of a food is great but another just isn’t it | pt.3 zucchini chips #foodallergies #newrecipe #allergyfriendlyrecipes ♬ original sound - Jenna Gestetner :)

Keukenkastje vol ‘slecht’ eten

Ondanks haar diagnose heeft Jenna wel een hele kast vol met snacks, die ze zelf niet mag eten. Dit keukenkastje vol ‘slecht’ eten is speciaal voor momenten, wanneer haar vrienden op bezoek komen. Liever eet ze namelijk gewoon bij haar thuis en niet in een restaurant. Daar heeft ze geen controle over haar maaltijden, waardoor ze sneller allergische reacties krijgt. “Ik voel me vaak wel buitengesloten, als ik niet met vrienden kan eten,” zegt ze. “Maar ik heb zo mijn eigen manieren gevonden om erbij te horen, bijvoorbeeld door eigen eten mee te nemen of te eten voordat ik uit ga.” Smart!

Normaal leven

Met haar video’s op social media laat ze zien, hoe het is om te leven met zo’n onzichtbare beperking. Ze wil meer bewustwording creëren voor mensen, die strugglen met problemen die je niet meteen ziet. “Ik wil andere mensen laten voelen, dat ze er mogen zijn,” vertelt ze. Ook al heb je een bepaalde, onzichtbare beperking in het leven. “Mensen met dit soort problemen kunnen nog steeds een normaal leven leiden. Alleen moeten ze wel rekening houden met extra dingen, zodra ze reizen of überhaupt het huis verlaten.”

Jenna houdt voorlopig haar speciale dieet aan in combinatie met medicijnen. Door zich hier aan te houden, kunnen de symptomen van de stoornis verminderen. Zo kan ze later hopelijk weer meer eten.

@jennaxhealth Making the same dinner I eat everyday #makedinnerwithme #cookingasmr #cookingtiktok ♬ Confidence - Lux-Inspira
@jennaxhealth This is unfortunate, they are sold out of the only foods I can eat #foodallergies #foodallergylife #groceryshopping ♬ original sound - prettyaxme

Lees ook: De guide voor eten in Parijs als je snel last hebt van je buik