Van vegan naar vega: dit is wat er met je lichaam gebeurt als je weer zuivel gaat eten

Sport & gezondheid door Maya Luz

Kaas, melk, boter, het zijn allemaal zuivelproducten die veganisten niet meer eten. Je lichaam raakt gewend aan de afwezigheid van deze producten. Maar wat nou als je na een tijdje toch weer een keer kaas wil eten, of liever een stapje terug doet en vegetariër wordt? Wanneer je na een tijdje vegan te zijn geweest weer zuivel gaat eten, heeft dit een effect op je lichaam. Dit is wat je kunt verwachten.

Lees ook: Theeleut? Deze lekkere theesmaken moet je een keer proberen

Wat gebeurt er met je lichaam als je weer zuivel gaat eten?

Wanneer je na een lange periode weer een glas melk drinkt of yoghurt eet, zul je hoogstwaarschijnlijk je darmen een beetje schrikken. Hierdoor kun je last krijgen van wat geborrel in je buik en dus winderigheid. Dit komt doordat zuivel lactose bevat. Wanneer je voor een langere periode geen lactose binnenkrijgt, wordt je tolerantie ervoor lager. Dus wanneer je na een langere periode zoals meerdere maanden of jaren weer zuivel eet, zal je lichaam hier weer even aan moeten wennen.

Ook als je voordat je vegan werd goed tegen zuivel kon, zul je deze bijwerkingen waarschijnlijk gaan ervaren. En als je lactose-intolerant bent of nooit zo goed tegen zuivel kon, zul je dit zeker gaan merken. Je zal te maken krijgen met een opgeblazen gevoel, winderigheid en een verandering in je stoelgang. Deze bijwerkingen vormen geen gevaar voor je gezondheid, maar ze zijn wel vervelend.

Hoe ernstig de bijwerkingen zullen zijn is moeilijk om te voorspellen. Dit hangt namelijk af van verschillende dingen waaronder je leeftijd, genen en hoe lang je al geen zuivel hebt gegeten.

Hoe lang duurt het voordat je weer normaal kunt genieten van zuivel?

Hoe het lichaam reageert op zuivel verschilt dus per persoon. Het is ook mogelijk dat je helemaal niks merkt na een enkele aanraking met zuivel. Als de symptomen zich wel voordoen, dan zijn ze waarschijnlijk ook snel weer weg.Geef je lichaam twee dagen de tijd nadat je zuivel hebt gegeten om te kijken of er een reactie is. Als je wel een reactie krijgt zal deze weggaan als je in die twee dagen niet nog een keer zuivel eet. Als je zuivel heel graag weer een onderdeel wil maken van je dieet, dan is geduld een schone zaak. Geef je lichaam de tijd om er weer aan te wennen. Ga ook niet direct een hele kaasplank of een bak ijs eten. Begin met kleine hoeveelheden en bouw langzaam op. Op deze manier kun je goed zien hoeveel je lichaam aankan en kun je zien wanneer je wel of geen symptomen krijgt.

Mocht je toch iedere keer last krijgen van je buik na het eten van kaas, dan is het misschien toch slim om terug te gaan naar een vegan lifestyle. Of probeer de hoeveelheid zuivel die je eet te verminderen. Gelukkig worden de plantaardige alternatieven steeds beter en lekkerder!

via GIPHY

Lees ook: Minder alcohol drinken? Alles wat je wil weten over de ‘damp lifestyle’