5 x waarom je de dag zou moeten beginnen met een kop groene thee

Sport & gezondheid door Jennifer

In de ochtend heb je altijd twee verschillende personen. Aan de ene kant de koffieleuter, die niet zonder koffie de deur uitgaat. En aan de andere kant de theedrinker, die elke ochtend een kop thee drinkt. Over thee gesproken: dat is zo’n slecht idee nog niet. Vooral een kop groene thee is goed voor je en dit is waarom.

Lees ook: Dit is waarom je na het drinken van thee zo vaak moet plassen

Waarom groene thee goed voor je is

Sommige mensen hebben helemaal niets met groene thee. Het heeft ook een meer bittere smaak en dat is geen smaak, die bij iedereen evengoed valt. Al is een kop groene thee in de ochtend wel goed voor je. Wanneer je beter op je gezondheid wil letten, dan wordt groene thee ook enorm aangeraden. En met wat jasmijn verdwijnt de bittere smaak van groene thee al iets meer! Groene thee heeft veel voordelen en is zeker het proberen waard.

1. Groene thee is goed voor je hart en lichaam

Allereerst is groene thee hartstikke goed voor je hart en lichaam. Uit een Japans onderzoek blijkt zelfs dat een dagelijks kopje groene thee, de kans op een hartaanval of beroerte verlaagt met 26 procent. Groene thee helpt namelijk mee bij het verlagen van je cholesterolniveau. Bij het onderzoek dronken de mensen wel minstens vijf koppen groene thee per dag. Al is één kop groene thee in de ochtend meer dan genoeg. Te veel antioxidanten en catechines, ingrediënten uit groene thee, verhogen de kans op hepatotoxiciteit. Dat is een zeldzame ziekte, waarvan je erge buikpijn, geelzucht en hevige vermoeidheid krijgt. Dat wil je natuurlijk niet!

2. Het helpt aan een gezond gewicht

Misschien ben je momenteel bezig, om op een gezond gewicht te komen. Nou, voeg dan de groene thee toe aan je ochtendroutine! Groene thee helpt namelijk aan een gezond gewicht. Uit onderzoek blijkt zelfs dat groene thee helpt bij het verminderen van lichaamsvet. Wát? Pas wel op dat je nu niet te veel groene thee drinkt. Zoals hierboven gezegd krijg je dan mogelijk weer andere klachten. Al is groene thee dus ook een goed idee voor mensen met diabetes type 2. Doordat het de bloedsuikerspiegel verlaagt, grijpen mensen minder snel naar (ongezonde) snacks.

3. Groene thee helpt mogelijk tegen kanker

Dit is een feit dat we nooit met honderd procent zekerheid mogen uitsluiten. Al vind je inmiddels veel onderzoeken op internet, die aangeven dat groene thee de groei van kankercellen tegenhoudt. Groene thee helpt in ieder geval een handje tegen kanker. Dat allemaal door de antioxidanten in groene thee. Dit ingrediënt versterkt je immuunsysteem en geeft bepaalde cellen als het ware een schild tegen DNA-schade. Dat is een van de eerste fases bij de groei van kankercellen. Naast deze onderzoeken onderzochten ze ook het drinkgedrag van Japanners, die veel groene thee drinken. Wat blijkt? In Japan – en andere landen waar veel groene thee wordt gedronken – leven een stuk minder mensen met kanker. Interesting.

4. Houd je adem fris

Dat groene thee goed is voor je lichaam, weet je inmiddels. En daar bedoelen we ook mee, dat het goed is voor je mond en tanden! Groene thee helpt namelijk mee bij het bestrijden van virussen en bacteriën, waaronder een veel voorkomende mondbacterie. Deze bacterie zorgt voor tandplak en dat er gaatjes ontstaan in je mond. Door de groene thee heb je hier dus minder last van en daarbij ook van een slechte adem. Altijd handig om te weten!

5. Het geeft je een boost cafeïne

Tot slot voor velen waarschijnlijk de belangrijkste reden om in de ochtend groene thee te drinken: het geeft een boost cafeïne. Met alle andere voordelen van groene thee maakt het dit drankje dus een perfecte vervanger voor koffie. In een kop groene thee zit ongeveer een kwart van de cafeïne uit je kop koffie. Misschien iets minder, maar het stimuleert wel je hersenen. Het blokkeert namelijk adenosine, een stofje dat je slaperig maakt, en stimuleert vervolgens juist opwekkende stofjes als dopamine en norepinefrine. Groene thee zorgt dus voor een goede start van de dag!

Lees ook: Feit of fabel? Van thee drinken krijg je gele tanden