Feit of fabel? Van thee drinken krijg je gele tanden

Eten door Sanne

Iedere theeliefhebber heeft zo zijn eigen routine. Een kopje English Breakfast in de ochtend en ’s middags ga je liever voor iets frissers zoals groene thee. Maar het drinken van thee zou wellicht gele tanden veroorzaken of is dit slechts een fabeltje? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: De gezondste theesoorten

Feit

Helaas is het een feit, het drinken van thee is niet zo goed voor je tanden. Niet alleen omdat het verkleuring en weerbarstige vlekjes veroorzaakt, maar ook omdat er minuscule scheurtjes kunnen ontstaan die je met het blote oog niet kunt waarnemen. Maar hoe komt dat? Uit onderzoek van het King’s College London’s Dental Institute komt naar voren dat onder andere vruchtentheeën de tanden en kiezen laten eroderen. Heet water versterkt de natuurlijke zuren van het fruit in het theezakje. Daardoor wordt het tandglazuur sneller aangetast.

De oplossing: drink thee met een scheutje melk

Uit onderzoek van de University of Alberta blijkt dat een kopje thee met een scheutje melk ervoor zorgt dat je tanden minder verkleuren dan een kopje pure thee. Ze hebben dit onderzocht door menselijke tanden in bakjes thee mét melk en bakjes thee zonder melk te leggen. Na 24 uur werd de kleur gecontroleerd. Wat bleek: de tanden met melk verkleurden veel minder snel. Hoe dit komt? Het eiwit caseïne, een eiwit dat in melk zit, beschermt de tanden tegen het eiwit tannine, dat voor een bittere smaak en vlekjes op de tanden zorgt.

Voortaan het smaakje English Breakfast met een scheutje melk, dan maar?

Lees ook: De 8 lekkerste cocktails om te bestellen als de terrassen weer opengaan