Dankzij deze tips luister je altijd veilig muziek met een koptelefoon

Sport & gezondheid door Jennifer

In het openbaar vervoer zie je vrijwel iedereen met een koptelefoon op of oortjes in. We sluiten ons graag af van de buitenwereld met onze favoriete muziek. Of misschien kijk je elke avond films of series in bed. Dat mag allemaal, maar wees wel zuinig met je oren. Zo kun je blijkbaar beter een koptelefoon gebruiken, als je gehoorschade wil voorkomen.

Lees ook: Helpt muziek je nou wel of niet beter concentreren?

Waarom koptelefoon beter is dan oortjes

Het voelt misschien niet zo, maar een koptelefoon is minder schadelijk voor je gehoor dan oortjes. De koptelefoon zit namelijk om je hele oor heen. Hierdoor zit het verder van je trommelvlies af dan de oortjes, die er natuurlijk helemaal ingaan. Al betekent dit niet, dat je met een koptelefoon de muziek op full volume mag zetten. Ook met een koptelefoon kun je nog steeds je oren beschadigen. Tenzij je muziek luistert op een veilige, verantwoordelijke manier. Dan kun je de gehoorschade voorkomen, mede dankzij de koptelefoon.

Zo luister je veilig naar muziek

Het ligt er namelijk vooral aan, hoe hard je muziek staat. Een koptelefoon heeft daarin wel het voordeel, dat het omgevingsgeluiden weg dempt. Hierdoor zet je automatisch je muziek wat zachter, dan wanneer je met oortjes luistert. Maar wat is de perfecte hoogte voor het volume? We snappen dat je het liefst je favoriete liedjes zo hard mogelijk luistert. Alleen is dit dus niet goed. Als je eenmaal een piep in je oren hebt, is het eigenlijk al gedaan. Dus je wil liever gehoorschade voorkomen.

Niet doof door koptelefoon

Het helpt al mee, als je muziek luistert via een koptelefoon. Je wordt een stuk minder snel doof door de koptelefoon. Natuurlijk is de kans altijd aanwezig, maar niet als je je netjes houdt aan de volumeregels. Gelukkig geven veel telefoons tegenwoordig zelf aan, wanneer het geluid te hard staat. Luister in dit geval echt naar je telefoon! Ze geven het niet voor niets aan. Heb je niet zo'n slimme telefoon, die je vertelt wanneer je muziek zachter moet? Ook dan bestaat er een lifehack, waarmee je gehoorschade kan voorkomen.

70-60 regel

Het beste is om de 70-60 regel te gebruiken bij het luisteren van muziek. Daarmee kun je gehoorschade zeker voorkomen. De 70-60 regel houdt in dat je het geluid van je muziek niet harder dan 70 procent van het maximale volume zet. Vervolgens luister je niet langer dan 60 minuten per dag. Het mag wel, maar geef je oren na dat uurtje eerst minstens een kwartier rust. En zorg dan dat je in dat kwartier echt geen harde geluiden hoort. Sluit je desnoods even op in je slaapkamer met de deur, ventilatie en ramen dicht. Even ontsnappen van de buitenwereld, toch?

Lees ook: Zó beluister je muziek op Spotify met een hogere kwaliteit