Helpt muziek je nou wel of niet beter concentreren?

Werk & studie door Laura

Getik op toetsenborden, smakkende monden en bellende collega's. Concentreren op je werk is soms mission impossible. Oordopjes indoen en een vrolijk muziekje opzetten lijkt een van de beste manieren om de wereld om je heen af te sluiten. Maar voor je het weet zit je heupwiegend en neuriënd in je bureaustoel. Welke muziek werkt dan wél tegen afleiding? We gingen op onderzoek uit. 

muziek concentreren

Lees ook: Zo deal je met die irritante collega

Beter concentreren: wel of geen songtekst?

We vallen gelijk met de deur in huis: als je concentratie wilt verhogen is instrumentale muziek (dus zonder gezongen tekst) het meest effectief. Het werkt beter om je te focussen dan helemaal geen muziek te luisteren. In 2012 testten wetenschappers welke achtergrondmuziek productiviteit en tevredenheid vergrootte. Instrumentale muziek kwam op het gebied van productiviteit als de winnaar uit de bus. Het verbetert daarnaast ook de mentale gesteldheid. 

De beste muziek om te concentreren

Onderzoekers onderscheiden vijf soorten muziek die de productiviteit verhogen op werk. Hier komen ze:

Klassieke muziek

Oei, het kan even gek zijn om bij Spotify een lijstje met Bach, Tchaikovsky of Vivaldi aan te zetten. Gelukkig went het binnen een halfuur en je zult zien dat je concentratie veel beter is dan wanneer je naar bijvoorbeeld de top 40 luistert.

Natuurgeluiden

'Die zijn toch om te kunnen slapen?' Ja, maar het geluid van een storm, kabbelend beekje of bosdieren kan je productiviteit een flinke oppepper geven. 

Filmmuziek

Gaaf, toch? Wanneer je de soundtrack van een film luistert tijdens het werken is het net alsof je in je eigen epische film speelt. Het voordeel van filmmuziek ten opzichte van 'gewone' klassieke muziek is dat de eerste vaker uptempo is. Het wegwerken van dat lastige project wordt een eitje.

White noise

Je weet wel, dat irritante geluid dat je televisie vroeger maakt als het scherm 'witte sneeuw' liet zien. Wil je liever ook instrumentale muziek en in stilte werken? Zet je noise cancelling headphones op je hoofd en zet een white noise-afspeellijst aan.

Ambient muziek

Zoek maar eens een afspeellijst op Spotify op met 'Ambient' in de titel. Het is oersaai, maar wel effectief als je even wil knallen. En daar gaat het om!

Bonustip: zoek op YouTube of Spotify naar goede 'werkmuziek' met termen als 'focus', 'concentration' en 'classic music'.

via GIPHY

Doorstuderen doe je voordelig met de NHA Thuisstudies kortingscode

Lees ook: Deze 5 vrouwen werken liever niet op kantoor: 'Een kantoor is niks voor mij'