Dit is waarom je nu je wekker van je nachtkastje moet halen

Sport & gezondheid door Jennifer

Een slechte nacht kan verschillende oorzaken hebben. Misschien zit je te veel op je telefoon, heb je veel aan je hoofd of durf je niet te slapen door nachtmerries. Al zorgt een wekker blijkbaar ook voor een slechte nachtrust. Wacht, wat?

Lees ook: 5 tips om je ochtendroutine te verbeteren

Wekker niet goed voor nachtrust

Het liefst slapen we elke dag lekker uit. Alleen kan dat helaas niet altijd. Regelmatig hebben we toch een wekker nodig, die ons ’s ochtends uit onze slaap haalt. Grote kans dus dat je een wekker op je nachtkastje hebt gezet. Iets wat blijkbaar geen goed idee is. Volgens een slaaponderzoeker van de Universiteit van Californië-Berkeley is een wekker helemaal niet goed voor je nachtrust.

Moeilijker naar dromenland

Ergens klinkt het logisch. De wekker haalt je natuurlijk uit je nachtrust. Al mag de wekker dus kennelijk helemaal niet in het zicht staan. Volgens onderzoeker Matthew Walker helpt het niet mee aan een betere slaap, als je steeds ziet hoe laat het is. Hierdoor is het moeilijker om naar dromenland te vertrekken.

Later in slaap vallen door wekker

Overigens komt het niet zomaar uit de lucht vallen. Voor een onderzoek moesten dertig slapers een nacht lang de wekker in de gaten houden. Een andere groep, bestaande uit dertig mensen, deed dit niet. Ondertussen moesten ze allemaal proberen in slaap te vallen. Nou, wat bleek? De personen die de klok in de gaten hielden, hadden meer zorgen en vielen ook later in slaap. Later bij een tweede onderzoek onder de slechte slapers, die nu drie nachten duurde, was de klok nog steeds een boosdoener.

Haal wekker uit zicht

Wanneer de wekker niet op je nachtkastje staat, heb je een zorg minder. Dan denk je niet steeds aan de tijd. Alleen hoe word je op tijd wakker zonder wekker? Op een gegeven moment creëer je wel een biologische klok, waardoor je uit jezelf wakker wordt. Dit gebeurt helaas niet in één keer. Zet tot die tijd de wekker daarom verder in de slaapkamer. Dan zie je de tijd niet goed, maar hoor je je wekker wel.

Lees ook: Slaap je slecht? Dat kan volgens onderzoek komen door je persoonlijkheid