Slaap je slecht? Dat kan volgens onderzoek komen door je persoonlijkheid

Psyche & spiritualiteit door Roos

Er zijn twee soorten mensen in de wereld: mensen die altijd en overal als een roosje kunnen slapen en mensen die, hoe hard ze het ook proberen, urenlang wakker kunnen liggen. De slaap vatten lijkt voor deze tweede groep soms echt mission impossible. Stress en drukte worden vaak als boosdoeners aangewezen. Maar wat nou als we je vertellen dat je er weinig aan kan doen en slaapproblemen te maken hebben met je persoonlijkheid...

Lees ook: 3 technieken om je dromen onder controle te houden 

Introverte mensen slapen slechter

De cijfers liegen er niet om, slapen is harde kluif voor veel van ons. Het schijnt namelijk dat in totaal 75% van de mensen regelmatig worstelt met een goede nachtrust. Veel mensen wijten dit aan stress op werk of drukte thuis. Ook digitale apparaten zoals de smartphone en televisie krijgen vaak de schuld. Wat nou als het niet daaraan ligt, maar aan jezelf? Uit onderzoek blijkt namelijk dat je slaappatroon grotendeels wordt bepaald door je persoonlijkheid. Hierbij worstelen introverte mensen vaker met een goede nachtrust dan extraverte personen. 

In het onderzoek werd met een persoonlijkheidstest gekeken in welke categorie men viel. Introverte mensen houden er doorgaans van om alleen te zijn en kunnen wat verlegen zijn, terwijl extraverte mensen zich graag omringen met anderen en meer outgoing zijn.

Nachtmerries

Ook nachtmerries hangen bewezen samen met je persoonlijkheid. Introverte mensen bleken 8 procent vaker last te hebben nachtmerries dan extraverte mensen. Zij droomden 14 procent vaker over uitvallende tanden en iemand slaan zonder effect. Ook hadden ze vaker het gevoel dat ze een droom niet konden beïnvloeden.

Lees ook: Slaapproblemen? Met dit simpele ochtendritueel slaap je voortaan als een roosje