Rilana (42) leeft als heks in Twente: ‘Ik heb dreadlocks en loop het liefst op blote voeten’

Psyche & spiritualiteit door Roos

Denk je bij het woord hekserij direct aan rondvliegende bezemstelen en toverdrankjes? Dan ben je zeker niet de enige. Toch is het leven van een heks, ook wel paganist genoemd, veel meer dan dat. Het Paganisme is een levensstijl waarbij de cyclus van de natuur leidend is. Rilana (42) leeft als paganist in Twente en deelde haar verhaal met ons: "Mijn eerste heksenmeeting voelde als thuiskomen."

Lees ook: Bouwke (36) heeft borderline: 'Het crazy bitch-imago klopt niet'

Cyclus van de natuur

Het Paganisme is een verzamelnaam voor alle religies die gebaseerd zijn op de natuur. Rilana: “Voor mij betekent het Paganisme leven naar de cyclus van de natuur. Door de geschiedenis van heksenvervolging heerst er een negatief stigma op hekserij. En dat terwijl een heks eigenlijk niets meer is dan een ‘wijze vrouw’. Het beeld van bezemstelen en brouwseltjes is onzin. Ja, ik draag lange rokken, heb dreadlocks en loop het liefst op blote voeten. Maar ik heb ook een iPhone, Macbook en auto."

Geen angst

"Van kleins af aan wist ik al dat er meer is dan het hier en nu. Mensen vinden de gedachte aan het hiernamaals of de dood vaak beangstigend, maar mij heeft het altijd geboeid. Toen ik een jaar of tien was zei mijn oma tegen me: 'Je bent geen goed mens, als je niet gelovig bent." Ik vond dat toen al onzin. Leven in angst is nooit wat voor mij geweest."

Toch was Rilana's jeugd niet eenvoudig. "Als kind van gescheiden ouders had ik geen makkelijke jeugd. Ik was als puber alternatief, liep in zwarte kleding en droeg donkere make-up. Altijd was ik zoekende naar iets dat bij mij paste en ik werd dan ook gepest omdat ik anders was. Conformeren aan de rest paste niet bij me. Lange tijd heb ik me niet comfortabel gevoeld in mijn lichaam en ik droeg wijde kleren. Ook toen ik na mijn studie PABO op een school ging werken, merkte ik dat ik altijd buiten de boot viel."

Overspannen

"Toen ik overspannen raakte en thuis kwam te zitten wist ik dat ik zelf op zoek moest naar mijn geluk. Tijdens de zoektocht naar mijn plek in deze wereld kwam ik in aanraking met hekserij. Ik deed vrijwilligerswerk en ontmoette een vrouw die een pentagram droeg; een ster met vijf punten die symbool staan voor de vijf elementen van de natuur. Dat trok mij enorm en via haar kwam ik terecht op een heksenforum met andere heksen/paganisten."

"Niet lang daarna ging ik naar mijn eerste heksenmeeting. Het was een heel weekend waarbij we veel buiten waren in de natuur. Dat weekend voelde als thuiskomen voor mij. Ik kon daar mezelf zijn en met anderen praten over meer dan het hier en nu. Ik kreeg daar eindelijk het gevoel dat het oké is om anders te zijn. Tijdens dat weekend woonde ik direct ook mijn eerste ritueel bij, waarbij we tijdens het oogstfeest Moeder Aarde dankten voor de oogst. Het voelde als een magisch moment toen we met zijn allen om het vuur stonden en ik het vuur groter zag worden door onze gezamenlijke energie. Toen wist ik: er is meer in het leven."

Mediteren en seizoensgroenten

"Na dat weekend verdiepte ik me meer in spiritualiteit en hekserij. Ik ging lange rokken dragen, op blote voeten lopen en nam dreadlocks. Daarnaast voelde ik dat mediteren en het eten van seizoensgroenten me dichter bij de natuur bracht, bijvoorbeeld het eten van aardbeien in de zomer en stamppot in de winter. Ik sloot me aan bij een coven, een digitale heksengroep. Ik had contact met andere paganisten en samen deden we verschillende rituelen. Vaak zelf thuis, maar dan wel tegelijk, zodat we energetisch dezelfde dingen tegelijkertijd uitvoerden."

Paganisme en Boeddhisme

"Ik ben nu vijf jaar samen met mijn man. Hij is kwart Indonesisch en Boeddhistisch en we hebben onze eigen levenswijzen mooi weten samen te voegen. We hebben elkaar meegenomen naar onze roots en hebben respect voor elkaars manier van leven. Mijn man heeft een dochter van bijna elf jaar oud en we zijn ruim twee jaar geleden met zijn drietjes getrouwd. Het was een Keltische bruiloft, ook wel een handfasting genoemd, waarbij onze handen tijdens een ritueel letterlijk aan elkaar geknoopt werden. We beloofden altijd voor elkaar te zorgen, maar ook dat we elkaar af en toe mogen plagen, haha."

"Mijn man en ik voeden haar op met een cocktail van het Boeddhisme en Paganisme, maar laten haar haar eigen weg kiezen. Toch merk ik al aan haar dat zij ook interesse heeft in het spirituele. Ze zei laatst: ‘God bestaat niet, maar Boeddha en de tandenfee wel.’ Afgelopen winter hebben we nog een ritueel met zijn drieën gedaan. Tijdens volle maan reflecteerden we op het afgelopen jaar en schreven voornemens voor het nieuwe jaar op. Die hebben we vervolgens verbrand en meegegeven aan de kosmos. Dat soort kleine rituelen verbinden ons nog sterker."

Vervelende reacties

"Hoewel ik zelf 100% achter mijn levensstijl sta, krijg ik natuurlijk wel af en toe reacties van anderen. Met mijn dreadlocks en lange rokken ben ik een verschijning in het centrum van Hengelo en ik krijg wel eens ‘hey heks’ naar mijn hoofd geslingerd. Ook mijn familie maakt weleens grapjes, zo van: ‘Rilana, heb je laatst nog op je bezemsteel gevlogen?’ Dat is vrij onschuldig en daar kan ik altijd wel om lachen."

Toch gebeurt er ook wel eens iets vervelends. "Zo stond ik afgelopen winter op een alternatieve kerstmarkt, toen er een vrouw naar me toe kwam en een kruisje sloeg. Vervolgens heeft ze tien minuten staan tieren en brullen tegen me: ‘Je gaat naar de hel, ik kom je redden!’ Dat is even vervelend, maar ik probeer dan vooral mijn schouders op te halen. In de hel is het tenminste lekker warm."

Coachingbedrijf

"Met mijn eigen coachingbedrijf Lunara wil ik mensen bewuster maken van het leven met de natuur. Je ziet tegenwoordig zoveel mensen die overspannen thuis zitten. Ik geloof dat dat veel te maken heeft met het feit dat de mens tegenwoordig zo ver van de natuur afstaat. Het kunstmatige klimaat in moderne huizen en kantoorpanden is letterlijk ziekmakend. De mens is bang om los te laten en mee te gaan in de cyclus van de natuur."

"In de natuur staat de lente voor nieuwe ideeën, in de zomer kan dat allemaal volop bloeien en de herfst en winter zijn de ideale periode voor reflectie en bezinning. De winter is nu eenmaal kouder, donkerder en minder vruchtbaar dan de zomer. De bomen laten hun blaadjes gaan, maar mensen zijn bang om dingen ook los te laten. Ik denk dat het veel mensen kan helpen om een stukje natuur binnen te laten."

 

Wil je meer weten over het Paganisme of een natuurlijk leven? Via haar eigen website kan Rilana je daar alles over vertellen. Daarnaast biedt zij ook coaching en trainingen aan. 

Lees ook: Wijkverpleegkundige Judith (39) kreeg MS: ‘Ineens was ik de patiënt’

Dit artikel verscheen eerder in 2018.