Interview: Patricia Paay over cougar zijn

Media door Fleur
Ze is 64, altijd wel op tv en ze bruist van de energie. Wie? We hebben het over Patricia Paay, die vanaf 10 oktober op de buis verschijnt met het programma Cougar Love. Ze.nl interviewde haar. “Ik dé cougar van het land? Welnee.”

Jureert ze niet in een talentenjacht, dan verschijnt er wel een boek over haar, en zou je dat uit hebben gelezen, dan hoef je maar een blad open te slaan of er staat wat over haar geschreven. Patricia Paay (64) is eigenlijk niet uit de media weg te denken. En dat blijft voorlopig zo, want vanavond verschijnt ze met een nieuw tv-programma op TLC: Cougar Love. Hierin volgt ze vrouwen die een cougar zijn, ofwel: die vallen op een man die vele jaren jonger is dan zij zijn. En Ze mocht La Paay daar, en over haar zogenaamde eigen cougarbestaan, interviewen. Over zelfverzekerdheid, gewoon veel lol hebben en grote, witte onderbroeken.


TLC en de cougars

“TLC benaderde mij”, antwoordt Patricia op de vraag waarom ze aan Cougar Love is begonnen. “Ze vonden het goed bij mij passen. Ik vond het meteen al een heel leuk idee, al heb ik in het begin wel een beetje tegengas gegeven. ‘Het moet niet over mij gaan’, zei ik. Mijn leven en dat van de dames die meedoen aan het programma zijn namelijk absoluut niet te vergelijken. Als ik uitga en er kijkt een man naar me, weet ik niet of hij dat doet omdat hij me écht leuk vindt, of omdat hij me herkent." In Cougar Love draait het dus om onbekende vrouwen die op veel jongere mannen vallen. “De vrouwen die meedoen gaan uit, zijn tussen de 40 en de 60 jaar, zijn zelfverzekerd, zelfstandig, werken en zijn op een bepaalde manier alleen komen te staan, bijvoorbeeld door een scheiding. En nu willen ze gewoon veel lol hebben. Wat ik gemerkt heb, is dat al deze vrouwen hetzelfde in het leven staan: het zijn genieters.”

Geen man van eigen leeftijd

Goed. We zullen dus een aantal vrouwen gaan volgen dat op veel jongere mannen valt. Maar wat vinden zij nou zo aantrekkelijk aan een god van, zeg, dertig, als ze zelf tegen de zestig zijn? “Veel vrouwen van nu zijn vaak fitter dan mannen. En dan gaan ze zich afvragen: waarom wil ik dan eigenlijk een man van mijn eigen leeftijd? Want die gaat met een uitpuilende buik op de bank liggen. Natuurlijk doet niet iedere man dat, maar in zo’n man hebben veel vrouwen vaak geen zin, omdat ze zelf heel actief zijn en veel energie hebben. En als je dan hetzelfde van je partner wilt, kom je vaak bij een jongere man uit.”


Waarom een oudere vrouw?

Cougars worden dus wild van de energie die een jonge man heeft. Maar waarom zou je, als je een jaar of 25 bent, met iemand die je moeder had kunnen zijn gaan daten? “Weet je, vaak zien mannen het helemaal niet, dat je bijvoorbeeld een buikje hebt. Die kijken daar niet naar. Die voelen: dit is spannend. Dit is een leuke vrouw, je kunt er leuk mee praten, leuk mee flirten, ze is zeker van zichzelf, ze heeft ervaring… En dat is al het meest aantrekkelijke wat je kunt hebben. Er is niets onaantrekkelijker dan onzeker zijn. En jonge meiden zijn dat vaak, al zijn ze op jonge leeftijd vaak op hun mooist. Die denken: doe ik dit wel goed, lig ik wel goed?” En dat hebben cougars dan weer niet. Volgens Patricia maakt het hen allemaal niet zo uit. “De vrouwen die aan dit programma hebben meegedaan, hebben allemaal iets vrolijks. Ze verwachten nog heel veel van het leven en zijn heel jong van geest. Natuurlijk zijn er ook wel leuke oude mannen die jong van geest zijn, maar die willen weer een jong vrouwtje. Nou, dan draaien we het ook maar om, hè?”

Herkenning
Hoewel Patricia bekend is en de vrouwen in Cougar Love niet, vragen we ons toch af of Miss Paay zich in de deelnemende vrouwen herkent. “Ja hoor. Eén vrouw bijvoorbeeld, zei: ‘O, ik moet er niet aan dénken, een man in zo’n grote, witte onderbroek.’ Daar heb ik ook geen zin in. Ik heb namelijk zelf ook geen grote, witte onderbroek. Ik heb wel aanbiedingen van oudere mannen gehad, maar met die mannen is altijd wel wat. Dan zijn ze al getrouwd, of ze wonen al samen en dan kijken ze toch nog even of dit ook leuk is. Dat is dus het verkeerde uitgangspunt en daar begin ik ook niet aan.”

Toch sluit La Paay het daten van een oudere man niet uit. “Als-ie echt leuk is en net zo jongensachtig. Sommige mannen never grow old. Maar bij oudere, grote groepen mensen ga ik toch niet zo snel staan. Dan hebben ze het over welke ziektes ze allemaal hebben. Of ze spreken me aan: 'O, jou ken ik nog van die, die, die en die tijd.' Dan draai ik me om. Geen zin in; het verleden is geweest.”


Dé cougar van Nederland?
Patricia’s voorkeur lijkt dus sterk naar jongere mannen uit te gaan. Maar of La Paay zichzelf als dé cougar van Nederland ziet? “Nee hoor, was het maar zo’n feest. Ik kan bijvoorbeeld als BN’er lastig uitgaan; je moet altijd opletten dat je jezelf niet voor gek zet, wil je nog kunnen werken. Normale vrouwen kunnen dat wel. Daar ben ik af en toe wel jaloers op.” Toch wordt ze in de media wel geschetst als de cougar van ons land. “Dat is sowieso overdreven. Soms lees ik iets over mezelf terug in een blad en dan denk ik: ik lijk er niet eens op. Maar dat is al jaren zo. Het zij zo.”

Toekomst

“Wat ik heb ontdekt door Cougar Love, is dat ik nog meer zou willen doen. Ik heb veel gedanst, miljoenen platen verkocht. Dat is toch een beetje vergeten; ik blijf voor mensen achter die jurytafel zitten. Wat dat betreft is het een geluk bij een ongeluk dat ik toen ik niet meer bij Holland’s Got Talent zat, bij TLC terechtkwam. Dat was toch weer een leuke, nieuwe uitdaging.” Toch hoeft La Paay niet zo nodig nog iets te doen om het cougar-zijn verder bespreekbaar te maken: “Welnee, ik ben niet de cougarlerares. Ik vind alleen die verschuiving leuk om te zien. Dat vrouwen anders zijn gaan denken. Vroeger mochten mannen alleen maar met een jonger iemand daten, en nu is het niet zo gek dat wij dat ook doen. Veel oudere mannen kiezen nu daarnaast voor een jongere vrouw. Nou, dan zit er voor ons niets anders op dan ook maar lol te hebben.”

Cougar Love is vanaf vanavond - donderdag 10 oktober - wekelijks te zien om 22.00 uur op TLC. Klik hier voor een sneak peek en wat extra bonusmateriaal van de tv-show!