Slecht slapen: de beste trucs om in slaap te vallen

Lichaam door Redactie Ze.nl

Hoewel slapen één van onze belangrijkste basisbehoeften is, is in slaap vallen lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Volgens onderzoek zegt zelfs één op de vijf Nederlanders slaapproblemen te hebben. Toch zijn er wel degelijk trucjes die je kunt proberen om in slaap te vallen. 

Trucs tegen slecht slapen: Warme voeten

Wist je dat je met warme voeten een stuk sneller in slaap valt? Als je voeten warm zijn, is de rest van je lichaam namelijk ook warm. En een lichaam op temperatuur maakt je relaxed, waardoor je weer gemakkelijker in slaap valt. Het is dus helemaal niet erg een keer je sokken aan te laten als je koude voeten hebt, of een warm (voeten)bad te nemen voor het slapen. 

Slecht slapen trucs

Trucs tegen slecht slapen: Ga in bad

Sowieso is in bad gaan een goede manier om te relaxen voor het slapen. Dim de lichten of steek wat kaarsjes aan en maak een heerlijk lavendelbad voor jezelf. Je zult zien dat je na dit bad vanzelf rozig wordt en makkelijker in slaap kunt vallen. Zorg er wel voor dat je haren droog zijn voordat je gaat slapen. 

Trucs tegen slecht slapen: Ademhalingstechniek

Heb je weleens een ademhalingstechniek geprobeerd om in slaap te vallen? Wij schreven eerder al eens over de 4-7-8-ademhalingstechniek, en deze is zeker de moeite waard om te proberen. Het is een simpele yogatruc die voor meer ontspanning in je lijf zorgt, waardoor je makkelijker in slaap zult vallen. Het is even oefenen, maar het werkt echt!

Trucs tegen slecht slapen: Doe. Je. Scherm. Weg.

Voor de hand liggend, maar we mogen ‘m niet overslaan: laat je telefoon, tablet of laptop voor wat het is. Het blauwe licht van je scherm houdt je brein actief en maakt ‘m niet klaar voor de nacht. Lees liever een goed boek of zet de radio zachtjes aan op de achtergrond. TV kijken kan, maar zorg dat het vooral ontspannend is. Maak het voor jezelf zo aangenaam mogelijk: kussen in je rug, warme sloffen en lekkere thee. En dus geen telefoon!

Trucs tegen slecht slapen: Oordoppen

Wanneer je gestrest bent, kunnen geluiden je onbewust onrustig maken. Denk aan die drukke stadsgeluiden waardoor je niet relaxed kan indutten, of je snurkende partner. Oordoppen kun je op maat laten maken, maar er zijn ook eenvoudige versies te koop bij de drogist. 

Trucs tegen slecht slapen: Doe je wekker weg

Een klok of wekker is handig in de morgen, maar kan voor extra stress zorgen in de nacht. Misschien herken je het wel: je valt niet in slaap en ziet de uren langzaam voorbij tikken. “Nu kan ik nog maar 6 uur slapen”, “nu nog maar 5”, etc. Deze zorgen kunnen alleen maar voor extra stress zorgen. Heb er vrede mee dat je rustig in bed ligt en focus je liever op je ademhaling, dat is een stuk rustgevender dan die wekker. Dit geldt trouwens ook voor je telefoon, laat deze liever in je huiskamer of leg ‘m (in het geval als je je telefoon als wekker gebruikt) niet binnen handbereik in de kamer.

Trucs tegen slecht slapen: Luister een podcast

Heb je er weleens over nagedacht om een podcast te luisteren? Tegenwoordig zijn er genoeg leuke podcasts die je ervan kunnen weerhouden te piekeren. Door je te focussen op wat er gezegd of verteld wordt, hoor je als het goed is een stuk minder van je eigen stress en zorgen. En wanneer je merkt dat je langzaam wegdoezelt, kun je de podcast uitzetten.

Trucs tegen slecht slapen: Laat de alcohol staan

Een slaapmutsje voordat je naar bed gaat? Dat kan, maar laat de alcohol staan. Al lijkt het misschien dat je door een avondje drinken als een blok in slaap valt, je lichaam wordt eigenlijk juist onrustig door alcohol. Je hart kan sneller kloppen of je doezelt wel weg, maar valt niet in een diepe slaap. Hierdoor kom je niet aan voldoende nachtrust. 

Trucs tegen slecht slapen: Lavendelolie

Het is bewezen dat lavendel bijdraagt aan een betere nachtrust. Druppel dus een paar drupjes lavendelolie op je kussen.

Lees ook: 6 manieren om gegarandeerd de hele nacht door te slapen