Help, een ingegroeide nagel!

Lichaam door Laura

Het is geen gezicht en doet verrekte pijn: wanneer een nagel een eigen leven gaat leiden kan er een ingegroeide nagel ontstaan. Helaas gaat het niet vanzelf over en moet je actie ondernemen om ellendige infecties te voorkomen.

ingegroeide teennagel

Lees ook: Menstruatie pijn: Oorzaken, symptomen en oplossingen

Wat is een ingegroeide nagel?

First things first: wat is een ingegroeide nagel en hoe herken je 'm? Een ingegroeide nagel ontstaat wanneer nagel een verbuigt en tegen het nagelbed of dezelfde of een andere teen of vinger groeit. Dit gaat gepaard met pijn en een geïrriteerde huid. De huid rondom de ingegroeide nagel kan zelfs gaan onsteken. Of nog erger: als bacteriën in het wondje gaan wroeten kan de huid infecteren. Ook kan er 'wild vlees' en pus ontstaan. Ingegroeide nagels komen het vaakst voor bij de grote teennagel.

Hoe ontstaat een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide (teen)nagel ontstaat niet alleen simpelweg door het groeien van de nagel. Er zijn ook andere factoren die meespelen. Hier komen ze:

  • Een beschadiging aan de teen zorgt ervoor dat de nagel scheef groeit
  • De nagels worden te kort afgeknipt
  • Schoenen zitten te krap en de nagel kan niet goed groeien
  • Schimmelnagels dragen bij aan ingegroeide nagels
  • Overmatig zweten bij de voeten
  • Peuteren aan de nagel en de huid
  • Het is erfelijk

ingegroeide nagel 

Een ingegroeide nagel voorkomen

Het liefst voorkom je een ingegroeide nagel natuurlijk. Hier volgen een aantal adviezen waarmee je de kans kan verkleinen. 

  1. Knip je (teen)nagels niet te kort af
  2. Knip je (teen)nagels op tijd: let vooral op de hoekjes
  3. Een beginnende ingegroeide nagel gespot? Onderneem gelijk actie
  4. Bescherm je tenen als je gaat sporten
  5. Laat niemand op je tenen staan
  6. Draag liever geen open schoenen 
  7. Schop niet ergens tegen (een bal, tafel, deur) als je geen of open schoenen draagt.

Behandeling van ingegroeide nagel

Trim je nagel(s) als je merkt dat het prikt in het omliggende nagelbed. Duwt het tegen een andere vinger of teen? Doe dan een pleister om deze vinger of teen, zodat het de huid minder irriteert. Draag ruime schoenen zodat de ontsteking niet verergt.

Ga verder niet zelf klungelen en prutsen: dan maak je het alleen maar erger. Stap liever meteen naar je huisarts. Zij of hij heeft twee keuze: een stuk nagel in de lengte wegsnijden of een hoekje van de nagel en het nagelbed wegsnijden. Bij deze behandeling krijg je een verdoving aan beide kanten van de nagel, zodat je er niks van voelt. Bij ernstige gevallen kan de huisarts je doorverwijzen naar een medisch pedicure of podoloog.

Lees ook: Aften in de mond: zo kom je er vanaf