Aha! Dit gebeurt er in je brein na de seks

Intiem door Jennifer

In een relatie blijkt seks toch altijd weer een (letterlijk) hoogtepunt. Vaak helpt het om de connectie met je partner nog beter te maken. Na de seks voelen jullie je helemaal één met elkaar, maar hoe zit dat nou eigenlijk? Heeft dat puur en alleen met seks te maken? Het zit toch ietsje anders.

Lees ook: 50 vragen die je aan elkaar kunt stellen voor een diepere band/relatie

Oxytocine hormoon

Allereerst even wat meer over, wat er precies gebeurt in je lijf tijdens de seks. Wanneer je intiem bent met iemand, dan komt het hormoon oxytocine vrij. Dit noemen ze ook wel het ‘liefdeshormoon’ en wordt geassocieerd met vertrouwen, loyaliteit en gehecht worden aan elkaar. Daarom dat je dus vaak nóg meer bij iemand wil zijn na zo’n intiem nachtje.

Niet alleen door seks

Toch wordt de band tussen jou en je partner niet per se sterker door seks of het hormoon oxytocine. Dat hormoon komt namelijk ook gewoon vrij, wanneer je bijvoorbeeld je hondje ziet, een massage geeft of tijdens een bevalling. Een sterkere band krijg je door verschillende soorten intimiteit.

Hechtere band

Ja, seks zorgt wel voor iets meer verbinding in een relatie, maar het ligt vooral aan de intieme ervaring en aanwezige chemie tussen twee love birds. Volgens seksuoloog Dr. Lauren Brim ontstaat hetzelfde gevoel namelijk ook door oogcontact of het delen van persoonlijke verhalen. Daardoor krijg je net zo’n hechte band als door seks.

Het is altijd goed om je af te vragen: vond je de ervaring en gevoelens tijdens de seks ‘gewoon leuk’ of voel je nu echt diepere gevoelens voor iemand? Het liefdeshormoon oxytocine komt namelijk áltijd vrij tijdens de seks, ook als je wordt misbruikt of seks hebt in een ongelukkig huwelijk. De seks voelt dan misschien wel leuk, maar voel je ook echt een hechte band? Seks betekent nooit automatisch dat het goed zit tussen twee personen.

Lees ook: Seks in je relatie wordt enorm overschat