Seks in je relatie wordt enorm overschat

Relaties door Mariëlle
Niks mis met een stomende geslachtsdaad met je partner. Ons wordt al jaren aan de neus gehangen dat regelmatig geslachtsverkeer goed is voor je relatie. Maar is dat wel zo? Blijkbaar wordt het belang van seks zwaar overschat.

“Seks in een relatie is zo’n overschatte waarde.” “Ha-ha-ha.” Als iemand dit tegen je zou zeggen, dan zou je hem toch recht in zijn gezicht uitlachen? Iedereen beweert namelijk dat seks juist heel belangrijk is voor je relatie en dat stellen die vaker seks hebben gelukkiger in hun relatie zouden staan. Er bestaan zelfs hele therapieën die een programma bevatten waarbij mensen elke dag moeten seksen om de liefde voor elkaar weer een boost te geven en dat soort seksuele stimulaties. Toch is er nu in De Telegraaf een psycholoog opgestaan die zegt dat we dit allemaal te serieus nemen en dat we er best een korreltje zout aan toe mogen voegen.


Knuffelen is belangrijker

Wat blijkt nou, lichamelijke aanrakingen zoals knuffelen heeft een veel positiever effect op je relatie dan een seks. Seks wordt overschat. Relaties waarin de partners veel lichamelijk contact zoeken zullen langer stand houden dan relaties waarbij het alleen maar om seks draait. Heb je weleens een ‘friend with benefits’ gehad? Dan herken je dit fenomeen vast. Andere intimiteit dan seks was er niet. Hooguit een filmpje kijken, maar dan alsnog wordt het niet intiemer dan naast elkaar op de bank zitten, slechts gescheiden door een meter afstand. Komt er toch meer intimiteit bij kijken dan is de kans ook groter dat minimaal één van de twee verliefd wordt.


It's all about the kids

Hoeveel invloed de drang naar seks heeft op je relatie heeft ook te maken met de leeftijdsfase waarin je zit. Zo schijnt seks meer invloed te hebben bij relaties waarbij één van de partners of allebei de partners graag kinderen willen. Klinkt aannemelijk, want zij voelen de drang om zich voor te planten en dat heeft alles met seks te maken. Ouderen die inmiddels al kleinkinderen hebben, hebben vaak een minder spannend seksleven en toch is de kans groot dat ze een stabiele relatie hebben, hun drang naar kindjes maken is namelijk afgenomen omdat ze al kinderen hebben. Een stevige knuffel kan er bij hen vaak wel makkelijk vanaf.

Ons advies: maak je er niet zo druk om als je een keertje geen zin hebt. Dat kan natuurlijk altijd iemand overkomen. Maak je drukker als jullie weinig lichamelijk contact bij elkaar zoeken. Lekker knuffelen is namelijk veel belangrijker.

Wat vind jij belangrijker, knuffelen of seks?