Geen zin in spierpijn na het sporten? Zo voorkom je het

Sport & gezondheid door Maya Luz

Je kent het vast wel, je bent weer een keer gaan sporten en je wordt de volgende ochtend wakker met vreselijke spierpijn. Je kunt nog amper lopen of je armen optillen, en dat is natuurlijk niet handig want het leven gaat gewoon door. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om deze vervelende pijn te voorkomen!

Lees ook: Zo krijg je mooie dikke billen (+ work-outs!)

Eet goed!

Eten is ontzettend belangrijk als je sport. Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen helpt jou met het behalen van jouw doelen en voorziet jouw lichaam van energie. Na een work-out, moet je lichaam de spieren herstellen. Hiervoor heb je eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. Zorg er daarom voor dat je maaltijden bestaan uit deze onmisbare elementen. Vergeet daarnaast ook niet om genoeg water te drinken! Hydratatie is naast voeding erg belangrijk voor spierherstel. Vul daarom je waterfles voordat je gaat sporten en probeer tussendoor genoeg te drinken. Als je hier moeite mee hebt kun je een routine opbouwen door na iedere oefening een slok water te nemen, of door pas de sportschool te verlaten als je fles leeg is.

Warming up en cooling down

Een goede warming up is essentieel voor het sporten. Neem tien tot vijftien minuten de tijd voor een aantal goede rek- en strekoefeningen en ga vervolgens even kort wandelen (op de loopband) voordat je aan het zwaardere werk begint. Je spieren moeten warm aanvoelen, zeker als je buiten sport in koud weer. Hiermee voorkom je niet alleen blessures, maar help jij je lichaam op weg met het spierherstel. Wanneer je klaar bent met je work-out kun je hetzelfde proces herhalen maar dan omgekeerd. Zeker als je een hoge hartslag hebt van je work-out is het goed om je lichaam even de tijd te geven om af te koelen. Zo komt je hartslag weer op een normaal niveau en ga je weer rustig ademen.

via GIPHY

Masseren tegen spierpijn 

Mocht jij toegang hebben tot een masseur, of dat nou een professional is of bijvoorbeeld je partner, maak hier dan zeker gebruik van! Zo kunnen je spieren ontspannen en zullen ze de volgende ochtend minder pijn doen. Daarnaast voelt het ook gewoon ontzettend fijn na een zware work-out. Mocht je geen persoon bij de hand hebben om je te masseren, dan kun je ook een foam roller gebruiken om je spieren te helpen ontspannen. Verwerk deze tool in je rek- en strekoefeningen en gebruik hem op de plekken waar je spieren het meest gespannen zijn. Dit zorgt er ook voor dat je beter kunt stretchen.

Blijf in beweging

Het klinkt misschien raar, maar om te voorkomen dat je enorme spierpijn krijgt, is het goed om in beweging te blijven. Door te bewegen blijft je bloed goed doorstromen op de plekken waar je spierpijn kunt krijgen. Ga hierbij voor lichte beweging, denk aan een wandeling met de hond. Opnieuw je spieren uitdagen zorgt namelijk voor nog meer risico op spierpijn en mogelijke blessures.

Lees ook: Wel fit, niet armer: deze sporten zijn gratis!