Beter slapen met rood licht? Zo werkt het

Sport & gezondheid door Maya Luz

Licht verhindert soms flink onze nachtrust flink. Denk bijvoorbeeld aan het licht van je telefoon. Toch is er ook een soort licht dat je helpt met slapen. Rood licht zou erg goed zijn voor je nachtrust. Dit is hoe het werkt.

Lees ook: Kaarsen branden is ongezonder dan je denkt, en dit is waarom

Slapen met rood licht

Als je wil kijken of rood licht jou helpt met beter slapen, zijn er een paar dingen die je eerst moet weten. Zo is het bijvoorbeeld niet behulpzaam om alleen een rood getinte lamp aan te zetten. Je hebt een lamp nodig die golflengten van rood licht uitzendt. Een rode gloeilamp is goed voor je humeur, maar het is niet per se nuttig voor je slaapritme. Lampen die rode golflengten uitzenden, helpen je lichaam met het aanmaken van het stofje melatonine. Dit stofje maakt je slaperig. Het is een hormoon dat ons lichaam uit zichzelf aanmaakt, dit gaat je lichaam normaal gesproken doen als het donker wordt. Ben je geen ochtendmens? Dan helpt slapen met rood licht ook. Door het rode licht wordt je namelijk ook met een uitgeruster gevoel wakker.

Soorten licht die je beter kunt vermijden

We weten nu dus dat je van rood licht beter slaapt, maar er zijn ook soorten licht die onze nachtrust juist dwarsbomen. Ze verstoren namelijk het natuurlijke ritme dat je lichaam aanhoudt. Je lichaam maakt door een afwezigheid van licht melatonine aan en wanneer je dus in de avond nog veel in contact komt met fel licht, zorgt dit ervoor dat je niet in slaap valt. Een soort licht dat dit effect heeft, is het blauwe licht dat je telefoon uitstraalt. Ditzelfde geldt voor andere elektronische schermen zoals je laptop, tablet of televisie. We raden dan ook aan om je schermen weg te leggen en uit te zetten voordat je wil slapen. Dit zorgt ervoor dat je na verloop van tijd steeds makkelijker in slaap valt. Andere soorten licht kunnen je slaapritme ook verstoren. We hebben het dan bijvoorbeeld over LED-verlichting en fluorescerende lampen. Als je dit soort lampen in je huis hebt, raden we dan ook aan om deze te dimmen voordat je wil gaan slapen. En dit hoeft niet per se veel tijd te zijn. Een half uurtje voordat je onder de dekens wil kruipen is bijvoorbeeld al genoeg.

Lees ook: Dit zijn tekenen dat je verslaafd bent aan series kijken