Recept: Gezonde taart met ricotta, appeltjes en blauwe bessen!

Eten door Jennifer

Als je aan gebak denkt, denk je waarschijnlijk direct aan zoet en ongezond. Nou, dat hoeft zeker niet! Er bestaan ook taartjes met meer fruit én minder suiker. Dankzij dit recept hoef je je zeker niet guilty te voelen, wanneer je meer dan één stukje opeet van deze gezonde taart.

Lees ook: Appeltaart uit de airfryer? Zo maak je 'm!

Gezonde taart

Een taart zonder suiker is vrijwel onmogelijk, maar deze healthy taart van LiefdeVoorBakken bevat maar heel weinig suiker. Al kun je natuurlijk ook ingrediënten kiezen met minder suiker. Wedden dat iedereen je taartje wil proeven?

Dit heb je nodig

· 250 gram muesli
· 110 gram margarine
· 250 gram ricotta
· 500 gram magere kwark
· +/- 1 kilo (Elstar) appels
· 9 gelatine blaadjes

Voor de decoratie:
· 150 ml appelsap
· 150 gram blauwe bessen
· Rest van de appels
· 2 gelatine blaadjes

Andere benodigdheden:
· Ronde springvorm (22 cm)
· Bakpapier
· Deegroller

Zo maak je een taart met ricotta, appeltjes en blauwe bessen

1. Bekleed allereerst je bakvorm met bakpapier. Knip het uitstekende bakpapier netjes af.
2. Doe nu de muesli in een afsluitbaar plastic zakje. Rol hier vervolgens met een deegroller overheen, totdat de muesli redelijk fijn is geworden. Strijk het daarna nog even mooi glad met de bolle kant van een lepel en zet het in de koelkast.
3. Gooi daarna de ricotta in een kom en roer dit los. Voeg beetje bij beetje de magere kwark toe en roer dit door de ricotta heen.
4. Neem nu vier (kleine) appels en schil deze, waarna je ze in kleine stukjes snijdt. Kook de stukjes appel vervolgens ongeveer 15 minuten met twee eetlepels water. Zorg dat het vuur middelhoog staat.
5. Leg de gelatine blaadjes ondertussen in koud water en laat ze ongeveer 10 minuten weken.
6. Zijn de appeltjes een beetje afgekoeld? Maak ze dan fijn met een staafmixer. Laat ze daarna nog verder afkoelen.
7. Schep nu de gelatine beetje bij beetje door het mengsel met kwark. Schil daarna nog een appel en rasp deze fijn. Voeg de appelrasp vervolgens toe aan je kwarkmengsel en roer dit goed door elkaar.
8. Voeg nu 100 ml appelsap in een steelpan en breng dit eventjes aan de kook. Zet het vuur dan meteen uit en laat het even staan. Wacht tot het niet meer kookt.  Voeg daarna één voor één de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Zorg dat een blaadje goed is opgelost, voordat je de volgende toevoegt.
9. Zeef het mengsel om te voorkomen, dat er geen stukjes gelatine achterblijven. Laat het mengsel daarna ongeveer 5 minuten afkoelen.
10. Voeg daarna het mengsel in kleine beetjes toe aan je kwarkmengsel. Klop het mengsel met een mixer op de laagste stand. Doe dit niet langer dan nodig!
11. Kwarkmengsel opgeklopt? Schenk het dan in de bakvorm bovenop de mueslilaag. Laat je baksel nu een paar uur opstijven in de koelkast.

In de paar uurtjes dat je wacht op je heerlijke traktatie, kun je eventueel het gelatinelaagje maken. Voordeel is dat je taart mooi gaat glimmen en ach, je moet toch even wachten. Zo maak je de glowy gelatinelaag:

1. Laat twee blaadjes gelatine 10 minuten weken in koud water.
2. Giet de overige appelsap in een steelpannetje en laat het koken. Haal het daarna meteen van het vuur en laat het even afkoelen. Done? Voeg dan één voor één je blaadjes gelatine aan de appelsap. Laat ze goed oplossen. Zorg vervolgens dat je mengsel goed afkoelt en begint in te dikken. Houdt het wel vloeibaar!
3. Decoreer nu de taart met de gewassen, blauwe bessen en appelschijfjes.
4. Schenk (of lepel) daarna het mengsel uit over de taart en doe dit vanaf het midden. Gebruik eventueel een kwastje om ook het fruit in te smeren met de gelei. Ready to serve!

Lees ook: Zo maak je gezonde bananenpannenkoekjes met kaneel