Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Deze traktaties deelden we altijd uit op de basisschool

Als er iets fantastisch was op de basisschool, dan waren het wel de verjaardagen. De jarige kreeg een prachtige papieren kroon op en iedereen zong een paar liedjes tijdens de pauze. Het leukste moment was toch wel de traktatie. Werd het weer iets makkelijks of hadden de ouders iets speciaals in elkaar geflanst? Deze 10 traktaties kwamen steeds weer voorbij!

Traktaties basisschool

Lees ook: Dertien jaar later: hoe is het nu met de cast van Zoey 101?

1. Zakje chips

Heel makkelijk en toch lekker. Er werd altijd weer even gejuicht als de grote uitdeelzak met chips tevoorschijn werd gehaald. Soms kon je alleen kiezen uit paprika of naturel, maar het was helemaal feest als er ook Wokkels inzaten, of kaasknabbels smaak. Smullen!

2. Chipsketting

Nog beter dan een standaard zakje chips was toch wel de chipsketting. Nibbit-ringetjes werden aan een dropveter geregen en voilà: je had zo een traktatie die sowieso in de smaak viel. Vaak zat in het midden ook nog een sleutel om het helemaal af te maken.

3. Kauwgomballen

Ken jij ze nog? De ouders van de kindjes waren er vaak minder blij mee, maar jij sprong een gat in de lucht als je zo’n strook kreeg. Een hele strook met gekleurde kauwgomballen, daar kon je heel lang mee doen!

4. Gezonde spiesjes

Je zou het niet zeggen, maar soms werden de gezonde spiesjes nog beter ontvangen dan de zakjes chips. Een blokje kaas, een druif en een stukje worst mochten sowieso niet ontbreken en meestal zat er nog veel meer lekkers bij. Het was eigenlijk heel simpel om te maken, maar toch zag het er altijd weer zó leuk uit.

5. Spiesjes met snoep

Naast de gezonde spiesjes waren er ook de spiesjes met snoep. De ene keer zaten ze vastgemaakt in een papieren taart, de andere keer lagen ze verdeeld op een schaal. Iedereen werd er sowieso blij van, want tsja: snoep en kinderen is altijd wel een goede combinatie.

6. Puntzakjes popcorn

Zoet, zout of juist gemixt: een puntzakje met popcorn vond ieder kind eigenlijk wel lekker. Het was zo gepiept en vrijwel altijd een succes.

7. IJsjes

Was een klasgenootje in de zomer jarig? Lucky bastards! Grote kans dat de dozen met heerlijke ijsjes in de pauze tevoorschijn werden gehaald. Van mini-Cornetto’s tot een verfrissend Raketje of een cool schatkistje met vanilla- en chocoladesmaak. Smullen!

8. Haribo-snoepjes

Of je nou een grote bak met verschillende snoepjes had of kleine uitdeelzakjes: aribo was altijd een goede keuze. Ging jij voor de zure matten of toch de klassieke Goudberen?

9. Cupcakes

Sommige ouders maakten een waar spektakel van de traktatie. Je wordt immers maar één keer 6/7/8 jaar! Wat dacht je van vanille cupcakes met jam aan de binnenkant, of gedecoreerd met glazuur en fondant? Met zo’n traktatie stal je de show, dat was zeker!

10. Sleutelbos

Dropveters werden voor zoveel traktaties gebruikt. Door een paar snoepsleutels eraan vast te knopen, leek het net alsof je een sleutelbos had. Vaak zat er ook nog iets leuks aan vast, zoals een sleutelhanger of klein speeltje.

Lees ook: De populairste Happy Meal speeltjes van jouw geboortejaar