TikTok-les voor millennials

Vrije tijd door Laura

Je weet wat je ouder wordt als je de nieuwste technologie niet meer begrijpt. Neem nou TikTok. Wat is stitchen, de for you page en hoe doe je een duet? Als millennial moet je wel een beetje bij te tijd blijven. De app heeft nu al 1 miljard gebruikers en groeit gigantisch snel. Hoog tijd voor een snelcursus TikTok. 

tiktok les

Lees ook: 10 TikTok accounts met de meeste volgers

TikTok in het kort

TikTok is een sociaal medium dat met name populair is bij Gen Z. Via de app kun je korte, creatieve filmpjes van 15 tot 160 seconden maken, editen en plaatsen. Gebruikers zijn compleet vrij in wat ze publiceren, maar vooral hacks, sketches, playbacks en dansjes zijn een dikke hit. Originaliteit is niet belangrijk bij TikTok. Het draait juist om trends starten en volgen. Populaire dansjes, liedjes, filters en zelfs hele sketches worden een-op-een gekopieerd. Je moet dus wel tegen herhaling kunnen. 

Volg je ons trouwens al op TikTok?

For you page / voor jou pagina

Wanneer je een account hebt en TikTok opent, verschijnt eerst de 'voor jou pagina'. De 'for you page' in het Engels. Hier verschijnen trending filmpjes van mensen die je (nog) niet volgt. In tegenstelling tot Instagram is het algoritme van TikTok nog een compleet mysterie. Het ene filmpje kan 300 views krijgen en het andere - soms meest simpele - filmpje kan compleet viral gaat. Het is de droom van elke TikTok'er om op de for you page te komen. Je ziet daarom ook vaak #foryoupage, #fyp, #voorjoupagina en #vjp in de beschrijvingen van filmpjes. Bij het tabje 'Ontdekken' vind je nog meer #hashtags en effecten die trendy zijn. Hoe meer je daar gebruik van maakt, hoe meer views je krijgt.

Waarschuwing! TikTok is onwijs verslavend, omdat het filmpjes automatisch achter elkaar afspeelt. Als je de app eenmaal geopend hebt en niet op de tijd let, ben je zo drie uur verder.

Duet

Zoals we al zeiden: TikTok draait om het starten van trends. Ook interactie is belangrijk. Zo kun je elk filmpje, maar ook audiofragmenten gebruiken in een nieuw filmpje. In een duet kun je via een split screen samen een video opnemen. In de beschrijving van de video zie je dan '#duet with @naam' staan. 

@brodywellmaker

##duet with @michaelasaadeh ##weloveamber ##upperhalfduets ##teambrody

♬ Originalton - Nagelstudiomisa

Stitch

Nog een manier voor interactie tussen gebruikers is het stitchen van een video. Bijna als een duet, maar dan anders. Met een stitch kun je een gedeelte van een video vóór jouw filmpje plakken. Zo kun je een vraag beantwoorden of grappig reageren op een viral video. In de beschrijving wordt ook vermeld dat het een stitch is.

@mevrouwtjebestekla

#stitch with @timschaecker Wie wil jij zo liever niet tegen komen in de lift? #bestekla #elevator #boy

♬ original sound - Thecla

Antwoord aan

Gebruikers kunnen een reactie op een van hun video's gebruiken om een filmpje te maken. Stel iemand reageert: 'Laat je huis eens zien', dan kan de TikTok'er aan de hand van de reactie een video maken. De reactie verschijnt dan in beeld en in de omschrijving staat 'Antwoorden aan'. 

@kellymexy

Antwoorden aan @yourdailydoseofnoah ff balans ff

♬ origineel geluid - Kelly

Thirst trap

Wie een dagje genoeg op TikTok rondneust, komt ze vanzelf tegen: thirst traps. Het is geen officiële TikTok-term, maar wel onlosmakelijk verbonden met de app. Thirst traps zijn filmpjes waarmee iemand sexy poseert of danst. Zoek maar eens op #thirsttrap en je begrijpt al snel wat we bedoelen.  

Happy tiktoking!

Lees ook: Wat is hot girl summer en waarom heeft iedereen het erover?