Dit is waarom je wil roken als je drinkt

Vrije tijd door Anniek
"Heeuj, laten we gaan roken!" roept je vriendin na vier wijntjes. Dat ze nog nooit van haar leven een sigaret heeft aangeraakt, is blijkbaar niet belangrijk. Dit is waarom we naar een sigaret snakken als we hebben gedronken! 
 
Normaal gesproken rook je misschien maar één, hooguit twee sigaretten. Je bent niet verslaafd, helemaal niet zelfs. Maar tijdens een avondje stappen sta je om de tien minuten te lurken aan zo'n nicotinestaafje. Waarom verlang je toch ineens zo naar een sigaret? Amerikaanse wetenschappers geven nu eindelijk antwoord op die vraag.
 
 
Vermoeidheid
Wat blijkt namelijk? Sigaretten gaan vermoeidheid tegen. En wat word je als je alcohol hebt gedronken? Inderdaad: moe. "Moe worden is één van de negatieve effecten die je ervaart als je alcohol drinkt", legt Mahesh Thakkar, auteur van de studie, uit aan Science Daily. "De nicotine werkt als een stimulans om wakker te blijven." Het helpt je dus om na drie drankjes niet plat op de bar te liggen snurken.
 
De onderzoekers waarschuwen wel voor de effecten van tegelijkertijd roken en drinken. De alcohol geeft je namelijk een genotsgevoel, maar als je erbij gaat roken, heb je meer alcohol nodig om dit gevoel vast te houden. Het resultaat is dus dat je maar door blijft tanken terwijl je eigenlijk zou moeten stoppen. Verklaart een hoop, nietwaar? 
 
Rook jij meer als je drinkt?