Dit zijn de meest bizarre Brabantse uitspraken

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

(Aan het einde van het jaar blikken we terug op de leukste artikelen van Ze.nl. Dit artikel verscheen eerder in augustus.)

Aan Brabant hebben we heel wat te danken. Brabanders hebben de slimste regio ter wereld en Brabants is onlangs uitgeroepen tot het meest sexy dialect van Nederland. Maar sommige uitspraken blijven wel wat vreemd. Herken jij ze?

"Aangereden"

Geen nood, hiermee bedoelt een Brabander niet dat hij door een auto is geschept. Wat hij wil zeggen is dat hij onderweg is met de auto.

"Afgewerkt"

Brabanders zijn zo’n vijf keer in de week afgewerkt. Hiermee bedoelen ze niet dat ze naar een bordeel zijn geweest. Nee, wat ze bedoelen is dat ze klaar zijn met werken. 

Bron


"Onder een sport zitten"
Nee, in Brabant zit je niet op een sport. Daar zit je namelijk onder een sport.

"Ons mam"

Ons mam, ons pap, ons opa en ons oma. Oftewel: mijn moeder, mijn vader, mijn opa en mijn oma. Om het nog korter te maken, wordt er vaak nog 'smam' van gemaakt. Hendig ofnie?

"Keigezellig"

“Kei is geen woord, een kei is een steen”, aldus iedereen boven de rivieren. Kei is voor Brabanders echter wat ‘vet’ is voor de rest van Nederland.

"Pakkendrager"

Spring maar achterop bij mij, achterop mijn fiets. Letterlijk. Want Brabanders gebruiken de term pakkendrager in plaats van bagagedrager.