Waarom je slechter slaapt tijdens je menstruatie

Lichaam door Jennifer

Hoewel we de menstruatie vaak een ‘maandelijks feestje’ noemen, is het niet echt een feest. Ja, een festijn aan klachten zoals buikpijn, een slecht humeur en… slechte slaap. Ja echt, sommige mensen vallen op de een of andere manier namelijk ook slechter in slaap tijdens hun menstruatie. Why?

Lees ook: Waarom ben je eigenlijk humeurig rondom je menstruatie?

Slechter slapen tijdens menstruatie

Alsof er al niet genoeg irritaties horen bij de menstruatiecyclus, wordt je slaap ook nog eens slechter tijdens de cyclus, zo blijkt uit een onderzoek. Voor het onderzoek werden vrouwen gevolgd een paar dagen voor de start van de menstruatiecyclus en in de periode voor de eerste echte menstruatiedag. Het bleek dat vrouwen vaker wakker werden, gedurende de dagen vóór de werkelijke menstruatie.

Eetgedrag maakt erger

De onderzoekers keken ook naar het eetgedrag van de vrouwen tijdens de periode voor hun werkelijke menstruatie. Wat bleek? Vrouwen die minder calorieën binnenkregen door bijvoorbeeld een dieet sliepen nóg slechter. Dit in vergelijking met vrouwen die dezelfde hoeveelheid calorieën binnenkregen, als dat ze hadden verbruikt.

Hormoonwisselingen

Waarom slaap je dan slechter tijdens je menstruatie? Nou, dat komt vooral door de hormoonwisselingen. Je hormonen veranderen tijdens de cyclus en je lichaam heeft dus veel energie (oftewel calorieën) nodig, om deze veranderingen aan te kunnen.

Daarom is het belangrijk dat je genoeg eet tijdens je menstruatie. Kies voor je cravings het liefst producten met vezelrijke koolhydraten, zoals zalm en havermout. Dat vult beter! Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon iets eerder naar bed. Dan heb je meer tijd om in slaap te vallen en haal je alsnog de nodige acht uur slaap.

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn