Kun je de pil altijd veilig doorslikken?

Lichaam door Paula Heeger

Soms heb je écht even geen zin om ongesteld te worden. Als je aan de pil bent is daar de perfect oplossing voor: de pil doorslikken. In plaats van een stopweek in te lassen, begin je gewoon aan de volgende strip. Alleen: kun je de pil altijd veilig doorslikken? Dit is alles wat je wilt weten over de pil doorslikken. 

De pil doorslikken is niet schadelijk voor je gezondheid

No worries, je kunt de pil áltijd veilig doorslikken. Het is dus niet schadelijk voor je gezondheid, blijkt zelfs uit onderzoek. Het fabeltje dat je het natuurlijke proces van je lichaam verstoord door een maand of langer niet ongesteld te worden is dus inderdaad een fabeltje. Slik de pil alleen niet langer dan een jaar door. Vooral als je last hebt van bloedingen tussendoor is een stopweek inlassen beter voor je lichaam.

Waarom de pil doorslikken een goed idee is

De pil doorslikken is dus niet schadelijk voor je lichaam. Voor sommige vrouwen is het zelfs fijner om het af en toe te doen. Dit zijn redenen waarom de pil doorslikken een goed idee is:

  • Het grootste voordeel: je wordt niet ongesteld. Handig, zeker als het qua timing echt even niet uitkomt. Met de pil heb je zelf in de hand wanneer je ongesteld wordt. 
  • Als je erg last hebt van je PMS - hallo buikpijn, emoties die alle kanten opgaan en hoofdpijn - dan is de pil doorslikken een goed idee. De pil kan PMS namelijk verlichten, maar dit is wel per persoon verschillend. 
  • Het kan klachten verminderen als je endometriose hebt. Dat komt doordat de pil de groei van het baarmoederslijmvlies onderdrukt. En juist dát zorgt voor klachten bij veel vrouwen die endometriose hebben.

Good to know: je kunt nog wel ongesteld worden als je de pil doorslikt

Slik je de pil al langer door? Dan kan het zo zijn dat je last krijgt van doorbraakbloedingen. Dat is helemaal niet erg of slecht voor je gezondheid. Wel is het het overwegen waard om toch even een stopweek in te lassen en ongesteld te worden. Daarna zul je minder last hebben van onverwachtse bloedingen.

Beeld: iStock