Last van uitstelgedrag? Zo ga je ermee om

Werk & studie door Maya Luz

"Oh ja dat doe ik morgen wel!" Zeg jij zit weleens of iets wat er verdacht veel op lijkt? Dan heb jij waarschijnlijk last van uitstelgedrag. Super onhandig, maar wat doe je eraan? Door middel van deze tips stel jij nooit meer iets uit tot het laatste moment.

Lees ook: 5 x tekenen dat het tijd is voor een nieuwe baan

Identificeer het probleem

Ga voordat je een oplossing gaat zoeken voor het probleem, eens voor jezelf na waarom je dingen uitstelt. Vind je de taak bijvoorbeeld moeilijk, zijn er onderdelen die je niet begrijpt of is het gewoon een rotklus? Door je bewust te zijn van de oorzaak van het probleem, is het een stuk makkelijker om tot de juiste oplossing te komen. Als de taak bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk is, zorg er dan voor dat er geen enkele vraag meer onbeantwoord is voordat je aan de slag gaat. Zo zie je er waarschijnlijk minder tegenop en zal het afronden van een taak een stuk makkelijker zijn.

Geef jezelf kleine deadlines

Vooral als je een grote taak hebt die je moet doen, kan het zijn dat je het alleen maar vooruit schuift. Je hebt zo veel om te doen en je ziet door de bomen het bos niet meer. Ga om het overzichtelijk te maken na wat je allemaal precies moet doen en hoeveel tijd je nodig hebt om deze deeltaken te voltooien. Stel vervolgens deadlines voor jezelf op voor wanneer iedere deeltaak af moet zijn. Op deze manier geef je jezelf het gevoel alsof de taak veel minder groot is en zie je er minder tegenop. 

Beloon jezelf

Jezelf belonen is een goede manier om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Zie jezelf een beetje als het hondje van Pavlov. Ben je klaar met het eerste hoofdstuk van een verslag? Beloon jezelf dan met iets waar je blij van wordt. Kijk bijvoorbeeld een aflevering van je favoriete sitcom of maak een lekkere snack. Maar hoe verleidelijk het ook klinkt, probeer jezelf niet te belonen door op je socials te kijken. Als je eenmaal begint met door Tiktok scrollen kom je er ook niet meer vanaf. Want die kattenfilmpjes zijn toch veel te schattig? En dat nieuwe dansje wil je toch wel even uitproberen.... Voordat je het weet ben je twee uur verder.

Gebruik een timer

Als je het moeilijk vindt om voor een langere periode aan het werk te gaan, kan het helpen om een timer in te stellen. Begin bijvoorbeeld met twintig minuten. Wanneer de timer afgaat geef je jezelf vijf minuutjes pauze en vervolgens stel je opnieuw de timer in. Herhaal dit proces totdat je klaar bent met je taak. Om deze methode leuker te maken zijn er ook apps die je kunt gebruiken. De app Forest Grow laat bijvoorbeeld een boom groeien terwijl jij aan het werk bent. Op deze manier bouw je een heel bos op en word je door iedere boom herinnerd aan hoe productief jij bent geweest.

Werk niet thuis

Sinds de pandemie zijn we allemaal gewend geraakt aan thuiswerken. Toch is het voor sommige mensen een stuk bevorderlijker om in een omgeving te werken met mensen om je heen. Zeker als je thuiswerkt kun je makkelijk afgeleid worden. Want je moet bijvoorbeeld nog de was doen, of nog even stofzuigen. Voordat je het weet komen er kinderen, partners of huisgenoten thuis en dan ben je weer helemaal uit je concentratie. Ga daarom op kantoor, op school of in een andere fijne werkomgeving zitten zodat er geen afleidingen zijn. Samen met iemand anders werken kan ook helpen om je te motiveren. De motivatie van anderen kan namelijk nog wel eens besmettelijk zijn.

Lees ook: Stel jezelf elke dag deze 3 vragen voor betere motivatie en productiviteit