Deze vragen mogen tijdens een sollicitatie nooit aan je gesteld worden

Werk & studie door Paula Heeger

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het weer tijd voor sollicitatiegesprekken. We've all been there, inclusief zenuwen vantevoren omdat je geen idee hebt wat ze je gaan vragen. Sommige vragen die je potentiële nieuwe werkgever stelt zijn bovendien écht heel stom. Dit zijn de vragen die tijdens je solliictatie eigenlijk nooit aan je gesteld mogen worden.

sollicitatiegesprek vragen

Beeld: iStock

Deze vragen mogen ze je (eigenlijk) nooit stellen tijdens een sollicitatiegesprek

1. 'Vertel eens iets over jezelf'. Het zweet breekt je al uit als degene tegenover je dat aan je vraagt. Bovendien: ze hebben toch je CV en sollicitatiebrief gelezen? Ze weten echt wel wie ze tegenover zich hebben. Of dat hoop je... Als je potentiële werkgever deze vraag stelt, is dat eigenlijk heel onprofessioneel. Ze hebben zich niet goed genoeg voorbereid. 
2. 'Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?' Een vraag die een werkgever eigenlijk nooit mag stellen. Jij hebt zin in een nieuwe baan, je hoeft écht niet in detail uit te leggen waarom. Zelfs niet als je een conflict hebt met je huidige werkgever. 
3. 'Waar zie jij jezelf over vijf jaar?' Dé stomste vraag ooit om te krijgen. Waar zie je jezelf in vijf jaar? Eh, met een cocktail in je hand op een tropisch strand met een knappe lover naast je. Met vijf katten in een boshuisje. Bij dit soort vragen weet je eigenlijk nooit wat je moet zeggen, maar hou je het toch maar professioneel en vraag je naar 'doorgroeimogelijkheden'. Veel werkgevers stellen deze vraag, maar het is eigenlijk mega cliché. Niemand weet waar 'ie in vijf jaar is, alles kan zo weer veranderen. 
4. 'Ben je bereid om hard te werken?' Natuurlijk wil je werken, maar als je werkgever zo'n vraag stelt moeten de alarmbellen toch een beetje afgaan. Altijd overwerken is namelijk echt niet oké, laat staan in een burn-out rollen. Deze vraag zegt ook veel over de cultuur op de werkvloer van het bedrijf. Opgelet, dus!
5. 'Ben je zwanger of van plan om zwanger te worden?' Not done, gewoon écht not done
6. 'Heb je fysieke of mentale beperkingen?' Een vraag die je werkgever écht niet mag stellen. Iemand neemt je aan vanwege je skills, naar je gezondheid vragen mag nooit in een eerste gesprek.
 

Tips voor een goed sollicitatiegesprek

Als je potentiële werkgever toch vervelende vragen stelt, zeg dan dat ze vraag je overvalt en dat je het niet prettig vindt om te beantwoorden. Daarnaast kun je de regie terugnemen. Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek! Dit zijn goede vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Een goed sollicitatiegesprek is vooral een gesprek waarin je je fijn voelt en serieus genomen. Naast goede vragen stellen is het natuurlijk belangrijk dat je jezelf een beetje voorbereid. Lees je in over het bedrijf waar je solliciteert zodat je vragen daarover kunt beantwoorden.

Ten derde is het belangrijk om een eerste gesprek vooral als een kennismaking te zien. Adem in, adem uit. Iedereen is nerveus voor een eerste gesprek en dat is helemaal oké. Na het gesprek kun je weer rustig bijkomen en kijken of het een baan is die bij je past. Soms zijn er na een gesprek ook redenen om een baan af te zeggen. Slaap er even een nachtje over en praat erover met vriendinnen. En wie weet heb je daarna een droombaan te pakken!