Knappe vrouw kan beter geen foto meesturen bij sollicitatie

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Aantrekkelijke vrouwen die op zoek zijn naar een baan kunnen beter geen foto met hun sollicitatiebrief meesturen. Door jaloezie neemt de kans dat zij de baan daadwerkelijk krijgen af. Dit is gebleken uit Israëlisch onderzoek.

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat vrouwelijke sollicitanten worden afgewezen voor een baan vanwege hun schoonheid. De belangrijkste reden hiervoor is pure jaloezie. Veel vrouwen vinden het schijnbaar erg vervelend om elke dag tegen een knappe dame aan te kijken.

Uit Israelisch onderzoek onder 2500 bedrijven is gebleken dat mensen op hun aantrekkelijkheid worden beoordeeld. Bradley Ruffle van de Ben-Gurion Universiteit schreef fictieve sollicitatiebrieven naar de bedrijven. Hiervan was een brief mét foto en een brief zonder foto.  


Uit het onderzoek is gebleken dat wanneer aantrekkelijke vrouwen een foto bijsloten het gemiddeld elf pogingen kostte om voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden. Deden ze dat niet, dan werd hun sollicitatiebrief na gemiddeld zeven pogingen positief ontvangen. Bij mannen bleek het precies andersom te werken: aantrekkelijke mannen hadden er voordeel bij om een foto mee te sturen, terwijl mannen die over het algemeen als onaantrekkelijk waren beoordeeld hun kansen op een gesprek juist vergroten als ze géén foto van zichzelf bijvoegden.

Hoe kan het dat aantrekkelijke mannen wel uitgenodigd worden, maar aantrekkelijke vrouwen niet? Het blijkt dat maar liefst 93% van de personen die sollicitatiebrieven moeten beoordelen van het vrouwelijke geslacht zijn. De beoordelaars van de brieven zouden liever geen collega aannemen die knapper is dan ze zelf zijn.

Heb jij ook moeite met een veel knappere vrouwelijke collega of kan dat je niets schelen?