Stel deze vragen altijd tijdens een sollicitatiegesprek

Werk & studie door Daniëlle

Solliciteren is vaak lastiger dan je in eerste instantie denkt. Zo wordt er vaak gevraagd je goed te verdiepen in het bedrijf en vragen voor te bereiden. Maar welke vragen kun je eigenlijk het beste stellen en hoe kun je die het beste formuleren? We helpen je een handje door 5 vragen op een rijtje te zetten die je altijd bij een sollicitatie kunt stellen - voor zowel een betere indruk als antwoorden op onduidelijkheden.

Lees ook: Nee zeggen tegen je manager: zo doe je dat tactisch

Stel deze vragen altijd tijdens een sollicitatiegesprek

Het stellen van goede en duidelijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek laat niet alleen een goede indruk achter, het laat ook zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en je je erin hebt verdiept. Vaak denken mensen dat na de vraag "Heb je nog vragen?" het gesprek voorbij is, maar niets is minder waar: dit is juist jouw tijd om je brandende vragen te stellen. We hebben 5 vragen verzameld die je bij elke sollicitatie kunt stellen. 

1. Wat is volgens jullie dé reden dat jullie werknemers het leuk vinden om hier te werken?

Door deze vraag te stellen stel je eigenlijk twee vragen in één. Je stelt de vragen: "Wat vind jij het leukste aan je werk?" en "Wat zijn volgens jou en de werknemers de redenen om hier te komen werken?".  Omdat je gesprekspartner (hoogstwaarschijnlijk) even moet nadenken over het antwoord, wek je intresse op. Door deze vraag te stellen kom je er achter wat een grote drijfveer is voor veel werknemers (en het gesprekspartner zelf) om bij het bedrijf te werken.

2. Wat maakt de perfecte kandidaat voor deze functie?

Tijdens een sollicitatie komt uiteraard aan bod dat je je sterke kanten laat zien, maar het is ook nodig je bewust te zijn van wat je nog eventueel kunt leren van deze baan. Deze vraag is namelijk goed om te stellen, omdat het best zo kan zijn dat er kwaliteiten worden opgenoemd waarover jij niet beschikt. Daarnaast is deze vraag ook goed om te stellen om door te vragen op bepaalde dingen. Denk aan vragen als "Is het voor jullie een groot gemis als ik niet beschik over deze kwaliteiten?" of "Waarom vinden jullie dit belangrijk?".

3. Als ik zou beginnen, hoe wordt ik dan ingewerkt/begeleid in het bedrijf?

Voor jezelf is het fijn om te weten hoe het er aan toe gaat, indien je wordt aangenomen. Het lijkt een vraag die je misschien beter kunt stellen wanneer dit is gebeurd, maar het kan allesbehalve kwaad deze vraag al te stellen tijdens de sollicitatie. Je gesprekspartner krijgt dan namelijk de indruk dat je al vooruit aan het kijken bent, en dat je uitaard erg enthousiast bent over de functie. 

4. Kun je een beeld schetsen van een typische werkdag?

Bij elk bedrijf ziet een werkdag er anders uit. Waarschijnlijk heeft je gesprekspartner al wel verteld over je taken, maar nog niet hoe je dag er precies uit kan zien. Het kan zeker handig zijn hiernaar te vragen, zodat je meer inzicht hebt op hoe zo'n dag er dan uit gaat zien en hoe je je taken over de dag verdeelt.

5. Zijn er (door)groeimogelijkheden binnen deze baan?

Voor nu solliciteer je voor een bepaalde functie, maar wellicht ben je ook van plan door te groeien en wil je dit het liefst binnen het bedrijf waar je voor solliciteert. Voor meer duidelijkheid kan het nooit kwaad deze vraag te stellen aan je gesprekspartner, want ook dit laat zien dat je doorzettingsvermogen hebt en enthousiast bent over de functie.

Na het stellen van deze 5 vragen rock jij je sollicitatie: je laat een goede indruk achter, geeft je gesprekspartner het idee dat je enthousiast bent over de functie en hebt zelf ook meer duidelijkheid over bepaalde dingen. Meer vragen stellen kan natuurlijk altijd, alleen het werkt wel het beste om open vragen te stellen en vooral vragen te stellen die niet feitelijk zijn. Een vraag als "Hoeveel mensen werken bij dit bedrijf?" is vaak namelijk makkelijk te beantwoorden via internet. Denk dus goed na over je vragen en hoe je deze gaat formuleren. 

Lees ook: Stel jezelf elke dag deze 3 vragen voor betere motivatie en productiviteit