Verliefd op je baas: go or no go?

Werk & studie door Vera
Je hebt je leven perfect op orde. Een leuke baan, een huisje en een bruisend single leven. Totdat je verliefd wordt op je baas. Waarom uitgerekend op hem? En moet je hieraan toegeven of je gevoelens onderdrukken?

 
Uit onderzoek is gebleken dat zo'n 55% weleens verliefd is geworden op een collega. Zo gek is dat niet: je brengt in je leven meer tijd door met je collega's dan met je geliefde of je vriendinnen. Als je dan ook nog eens intensief samenwerkt met een appetijtelijke man, is het lastig om je af te sluiten voor de liefde. Maar wat als deze persoon ook nog je baas is? De kans dat dit gebeurt is namelijk niet eens zo klein; we weten tenslotte allemaal dat mannen met macht aantrekkelijk zijn. Maar dan wordt het verhaal dus nóg gecompliceerder.

Laura en Sascha hebben allebei een relatie met hun baas. De een werd verliefd op maar één ding: zijn geld. De ander overkwam het simpelweg en heeft na veel wikken en wegen er toch voor gekozen om ervoor te gaan. 

 
Laura (29): ?Toen ik bij dit bedrijf begon te werken, merkte ik al gauw dat mijn baas grapjes en opmerkingen naar mij maakte over mijn 'mooie' uiterlijk. In het begin wilde ik daar niets van weten, maar daarna bedacht ik me - hoe slecht het ook is - dat als ik erop in zou gaan het alleen maar in mijn voordeel zou kunnen werken. Dus toen hij mij na een vergadering mee uit eten vroeg zei ik geen nee??
 
?Het was een gezellige avond en er hing wel een goede spanning. Ik voelde dat hij mij leuk vond, en hoe slecht het ook klinkt: ik moest daar gewoon gebruik van maken! Ik had een kleine woning, noem het maar gewoon een studentenkamer, en kwam geen enkele maand uit met mijn salaris. Mijn baas daarentegen zat goed in de slappe was.?
 
?Van het één kwam het ander. Hij was verliefd op mij geworden en ik? Ik op zijn geld als ik eerlijk ben. Ondertussen zijn we nu al drie jaar samen, ik heb een hogere managersfunctie gekregen in het bedrijf, iets waar ik vroeger alleen maar van kon dromen. Ik woon op dit moment in een groot huis samen met? juist, mijn baas. Mijn collega?s vinden het maar niets. Ik heb weleens opgevangen dat ze vinden dat ik mij heb ?opgeneukt? in het bedrijf en ja, dat is stiekem ook zo. Ik geef daar maar geen aandacht aan, want ik ben op dit moment oprecht gelukkig.? 


In het geval van Sacha (27) is het toch iets anders gegaan. "Toen ik deze baan kreeg was ik ontzettend blij, maar toen ik zag wat voor een lekker ding mijn baas was, kon het helemaal niet meer stuk voor mij. Ik hoefde natuurlijk niets met hem, want hallo? Een relatie met je baas? Dat kan echt niet hoor! De eerste weken vond ik hem gewoon fijn als ?uitzicht?."
 
"Op een vrijdagmiddagborrel op kantoor, maanden nadat ik er kwam werken, sloeg de vonk echter over. We hadden allebei een borrel op toen hij zei: 'Ik weet dat het niet kan, maar ik vind je zo ontzettend leuk?' Het was dus wederzijds. Toch heeft het mij een tijdje gekost voordat ik het echt wilde toegeven, want het is en blijft mijn baas.?
 
?Uiteindelijk heb ik onze relatie toch een kans gegeven. Ik wilde alles behalve dat mensen mij zagen als ?de chick van de baas?, dus ik bleef mij ontzettend inzetten. Nu kan ik oprecht zeggen dat ik geen misbruik maak van zijn positie. Ik vind het fijn dat ik niet word voorgetrokken en gewoon dezelfde rechten en plichten heb als alle andere collega?s. En het is echte liefde, want we gaan over drie maanden trouwen!?

Wat als je als een blok voor je baas valt? Hoe moet je hier mee omgaan? Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ vertelt: "Een gouden regel die op de werkvloer geldt is: leg het nooit aan met een collega, laat staan met de baas. Het leidt vaak tot onnodig veel onrust op een afdeling, wanneer twee (verliefde) mensen elkaar (veelal in het geheim) leren kennen. Ook leidt het regelmatig tot jaloezie, geroddel of afgunst van andere collega's, wat de werk- en onderlinge sfeer niet ten goede komt. Tot slot gaat de productiviteit er ook vaak op achteruit."

 

"Het is goed om duidelijk te onderscheiden waar je voor valt. Is het daadwerkelijk zijn karakter? Of spreekt met name zijn macht en (financiële) status je erg aan? Wanneer je helder voor ogen hebt waar je voor gevallen bent, is het belangrijk om daar verstandig mee om te gaan. Als je daadwerkelijk verliefd bent op je baas, is het goed om - op flirten na - zelf geen stappen te ondernemen. Het is raadzaam om jouw baas de eerste stappen te laten zetten. Ga er pas op in wanneer jouw baas uitspreekt verliefd op jou te zijn. Dit om te voorkomen dat hij je als minnares gaat gebruiken of zelfs gaat chanteren omdat hij weet van jouw diep gekoesterde verlangens voor hem."

"Indien je tot de conclusie komt dat vooral zijn status en macht je aanspreken, kun je daar werk van maken. Evolutionair gezien is het voor vrouwen erg aantrekkelijk wanneer een man over geld en macht beschikt. Dit omdat, wanneer er eenmaal kinderen komen, deze man waarschijnlijk goed voor de kinderen kan zorgen in financieel opzicht. Dit maakt dat dergelijke mannen vaak aantrekkelijk zijn voor vrouwen."
 
"In elk geval is het belangrijk je te realiseren dat om welke reden je ook iets begint met je baas, je je baan absoluut op het spel zet. Dit geldt zowel bij oprechte liefde als verliefdheid op zijn macht. Behoud van je baan betekent financiële zekerheid en onafhankelijkheid, belangrijke zaken. Je baas kan deze zekerheden met groots gemak afnemen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer jij zijn gevoelens niet langer beantwoord en hij wraak zal nemen. Kortom: pas hier zeer goed mee op en laat hem de eerste stappen zetten!"

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!