Verliefd op een ander

Relaties door Karin
Je bent gek op je vriend, maar jullie hebben het druk en kunnen weinig tijd voor elkaar vrijmaken. Ondertussen krijg je aandacht van een andere man en ja hoor: je wordt verliefd. Wat nu? Ervoor afsluiten of eraan toegeven?

Verliefd worden tijdens je relatie kan de beste overkomen. Alhoewel? Als je écht gek op je vriend bent, en je niet openstaat voor andere mannen, kun je toch niet verliefd worden? De meningen zijn hierover verdeeld. Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ geeft aan: "Een goede relatie bestaat uit vijf peilers: emotionele saamhorigheid, seksualiteit, identiteit, onafhankelijkheid en conflicthantering. Gesteld wordt dat mensen in een relatie meer risico lopen verliefd te worden op een ander, wanneer erop doorgaans twee van deze schalen een onvoldoende wordt behaald of wanneer de totale relatie (gebaseerd op de vijf schalen) onder een voldoende uitkomt. Dit maakt dat mensen zich niet meer 100% overtuigd voelen van de relatie en zodoende meer openstaan voor anderen. Vaak zoeken ze (soms onbewust) juist op die gebieden, waar de onvoldoende behaald wordt, iets bij die ander." 


Maar ook als je relatie ontzettend leuk is, of in jouw ogen zelfs perfect, kan dit gebeuren zodra je aandacht krijgt van een andere interessante man. Carla (25) kan dit beamen: ?Ik heb al tien jaar een relatie met mijn superleuke, lieve vriendje. En na al die jaren ben ik nog steeds net zo gek op hem als in het begin van onze relatie. Maar toch heb ik gevoelens gekregen voor zijn beste vriend. Dit is eigenlijk al vanaf het moment dat ik zijn beste vriend leerde kennen. Ik deed er nooit wat mee en mijn vriend wist er niets van: waarom zou ik het hem vertellen? Ik zou hem alleen maar kwetsen, en ik was niet van plan er werk van te maken. Maar na een tijdje ging de relatie van zijn beste vriend over, en merkte ik dat er een spanning tussen ons ontstond. Op feestjes, als er wat alcohol in het spel was, legde hij soms stiekem een hand op mijn kont en op een gegeven moment hebben we zelfs gezoend. Mijn vriend betrapte ons en deed er een beetje lacherig over. Eigenlijk best een bizarre situatie. Tot ik het op een gegeven moment niet meer hield: ik vertelde hem dat ik gevoelens had voor zijn beste vriend. Gelukkig was hij heel begripvol en ik heb ?m ook meteen duidelijk gemaakt dat ik gewoon met hem verder wil en niets wil met zijn vriend. We hebben afgesproken dat ik hem zoveel mogelijk probeer te ?ontwijken? en tot nu toe gaat het redelijk. Ik weet alleen niet voor hoelang. Het is gewoon een seksuele spanning, maar ik wil geen relatie met hem.?

Psychologe Klein: "Wanneer je ervan overtuigd bent dat je niets wilt doen met je gevoelens voor die ander, kun je er doorgaans het beste voor kiezen om dit niet te delen met je huidige partner. Vaak maakt het de relatie onnodig gecompliceerd en leidt het tot twijfel bij de andere partner, voor wat betreft jouw loyaliteit aan de relatie. Wat wel verstandig is, is om na te denken over het waarom van de gevoelens  voor de ander. Wat mis je mogelijk bij je huidige partner? Wanneer je dat helder hebt, kun je dat uiteraard wel bespreekbaar maken met je partner." 


Nog vaker komt het voor dat je verliefd wordt op iemand anders als je in een ongelukkige relatie zit. Zo overkwam dit ook Claire (27): ?Ik had destijds een relatie met m?n baas, zo?n anderhalf jaar ongeveer. De periode dat ik met hem een relatie aanging was ik verdrietig over mijn ex en eenzaam. Mijn baas gaf me aandacht en ik merkte dat hij mij leuk vond. Destijds koos ik om te settelen for less, ik had gewoon geen zin om alleen te zijn. We hadden dan ook een echte knipperlichtrelatie. Elke keer twijfelde ik weer, maar zodra ik het had uitgemaakt belde hij me huilend op dat hij niet zonder me kon, en ging ik weer voor de bijl. Totdat ik verliefd werd op een ander, die ik doodgewoon in de kroeg had ontmoet. Hij was alles wat mijn toenmalige vriend niet was: hij was spannend, aantrekkelijk en onbereikbaar omdat ik bezet was. Ik sprak stiekem met hem af en inderdaad? ik ging vreemd. Eigenlijk ontzettend egoïstisch allemaal, maar uiteindelijk heb ik mijn baas verlaten en nu ben ik nog steeds met ?de spannende jongen? samen en gelukkiger dan ooit.?

De vraag blijft altijd: waar doe je het beste aan? Bij je vriend blijven of voor je nieuwe verliefdheid gaan? Volgens Klein moet je vooral de tijd nemen voor deze beslissing. "Doorgaans raden wij aan om niet te snel tot een beslissing te komen. Neem de tijd voor jezelf, soms spelen er hele andere problemen. Je bent ongelukkig met je woonplaats, met je baan of met die verloren vriendschap. Het beste kun je je even terugtrekken uit beide contacten, bijvoorbeeld door tijdelijk even op jezelf of bij een vriendin te gaan wonen of meer tijd alleen door te brengen, los van je partner. Kijk dan eens goed naar wat je prettig vindt aan je relatie en wat je mogelijk mist. Kijk ook kritisch naar je verliefdheid. Voldoet de nieuwe verliefdheid ook op lange termijn aan de eisen die je aan je partner stelt? En ken je hem eigenlijk voldoende, om dat überhaupt in te kunnen schatten?"

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen.