Als je vriend twijfelt

Relaties door Karin
Je bent in de veronderstelling dat jij en je vriend nog jaren samen zullen zijn; jullie hebben het - op wat ruzietjes over het huishouden na - namelijk ontzettend fijn. Totdat hij plots tegen je zegt dat hij twijfelt. Wat nu?

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking vroeg of laat in een relatiecrisis komt. Geen fijn vooruitzicht. De grote vraag is natuurlijk: overleeft je relatie dit of betekent dit (het begin van) het einde? Daarbij brengt zo?n periode niet alleen veel twijfel en stress voor hem mee, maar ook voor jou: wil jíj wel bij iemand zijn die niet zeker weet of hij bij jou wil zijn? En hoelang geef je hem de tijd om daarover na te denken? En wat wil hij dan anders zien en wil jij dat wel?


Mandy (25)

kan hierover meepraten. ?Drie jaar geleden kwamen er steeds meer signalen vanuit mijn vriend dat hij twijfelde. We hadden samenwoonplannen en hij was een beetje bang dat als we zouden gaan samenwonen onze relatie stuk zou lopen. Hoe vaak hoor je tenslotte niet dat een stelletje gaat samenwonen en ineens na drie maanden elkaar het huis uitvecht? Uiteindelijk hebben we hier goed over kunnen praten. Ik probeerde zelf niet in paniek te raken over het feit dat hij twijfelde en gaf hem de tijd hierover na te denken. Ik probeerde hem ook in te laten zien dat we zielsveel van elkaar hielden en dat het echt wel goed zou komen. Maar goed, hij moest er natuurlijk wel echt zelf vertrouwen in krijgen. Uiteindelijk hebben we even gewacht met samenwonen tot hij zeker was van zijn zaak en nu wonen we alweer een jaar ? heel gelukkig ? samen. Ik ben achteraf blij dat ik hem de tijd en ruimte heb gegeven om hierover na te denken.

Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ vertelt: "In veel relaties breekt er geleidelijk een moment aan, waarop een van jullie twijfelt aan de relatie. Bij mannen betreft dit met name bindingsangst op veelal cruciale momenten (samenwonen, trouwen, kinderen krijgen) en ook de beruchte midlifecrisis, die overigens steeds vroeger intreedt, namelijk eerder tussen de 30 en 35 jaar, dan het voormalige 50. Wanneer je vriend twijfelt, dan kun je daar erg van schrikken of verdrietig van worden. In plaats van hem te bevragen en al je emoties te uiten, is het raadzaam eerder een wat constructievere gefaseerde aanpak te hanteren. Op het moment dat je vriend aangeeft te twijfelen, is het zaak om hem in elk geval niet over te halen de relatie voort te zetten."


Helaas loopt een relatiecrisis soms ook anders af dan bij Mandy. Ook Anneloes (27) heeft zo?n periode gekend met haar ex. Althans, hij was niet echt van het nadenken over zijn relatie dus vanaf het moment dat hij twijfelde was het meteen klaar. ?Mijn inmiddels ex-vriend en ik hadden destijds vijf jaar een relatie, toen hij deze van de ene op de andere dag verbrak. Twee weken daarvoor schreef hij nog op een Valentijnskaart dat hij niet meer zonder mij kon, en twee weken erna was het zomaar uit. Reden? Omdat ik voor de zoveelste keer had ?gezeurd? wanneer hij nou eens thuiskwam in plaats van met zijn vrienden te hangen. En dat ?zeuren? werd hem op dat moment teveel en plots maakte hij het uit. Vervolgens had hij eigenlijk bijna net zo snel weer spijt van de break-up en was het dus na een aantal weken weer dikke mik. Nee, dit keer wist hij het zeker: jij bent het voor mij en we blijven voor áltijd bij elkaar. Tot hij het na precies vijf jaar wéér uitmaakte. Inmiddels is het nu zo?n anderhalf jaar uit en heeft hij wéér spijt en wil hij me wéér terug. Maar ik ben niet van plan om ooit nog naar hem terug te gaan. Twijfelen mag af en toe, maar na twee keer abrupt onze relatie te beëindigen bij de geringste twijfel, kom ik niet meer terug.?


Maar wat moet je nu doen als je vriend twijfelt? Psychologe Klein geeft aan: "Nadat je hem een redelijke periode de ruimte hebt gegeven, is het zaak om een deadline te stellen. Het is voor jou, maar zeker ook voor de relatie, niet goed om eindeloos 'on hold' te staan. Als de tijd verstreken is, is het belangrijk het gesprek aan te gaan. Hierbij zal je vriend zich moeten uitspreken over de relatie, maar het is voor jou ook een gelegenheid om te vertellen hoe jij er nu in staat."

"De uitkomst kan zijn dat je vriend de relatie beëindigt en dan is het voor de verwerking zaak te weten waarom hij het beëindigt. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je partner én jij zelf besluiten de relatie wel voort te zetten. Ook dan is het belangrijk om niet meteen te juichen, maar je voorzichtig op te stellen. Een laatste uitkomst kan zijn dat je partner of jij twijfels behoudt en daarin kan relatietherapie een uitkomst bieden mits beide partners gemotiveerd zijn om zich hiervoor in te spannen."

Heb jij weleens in zo'n situatie gezeten?

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!