Heeft de maan invloed op je menstruatie?

Psyche & spiritualiteit door Jennifer

Je kunt je maandelijkse feestje tracken met een app of in je agenda, maar het kan ook op een meer spirituele manier. Huh? Blijkbaar denken veel mensen dat er een connectie bestaat tussen hun menstruatie en de maan. Is dit één grote mythe of zit er stiekem toch een kern van waarheid achter?

Lees ook: Kun je je menstruatie opwekken?

Menstruatie tijdens volle maan

Het is zeker niet raar, dat mensen een connectie zien tussen hun menstruatie en de maan. Toch zeggen wetenschappers dat het waarschijnlijk toeval is. Een gemiddelde menstruatie begint op de 29ste dag van de maand en de maancyclus eindigt rond dag 29,5. Hierdoor starten de meeste mensen ‘toevallig’ hun menstruatie tijdens volle maan (of nieuwe maan). Al verschilt dit wel echt per persoon, een menstruatiecyclus duurt bij de een langer dan bij een ander.

Connectie menstruatie en de maan

Hoe komt het eigenlijk dat zoveel mensen heilig overtuigd zijn van een connectie tussen de maan en hun menstruatie? Het is gewoon een heel sterk geloof. Zo is het woord ‘menstruatie’ afgeleid van het Latijnse woord ‘mensis’ (maand). En dit Latijnse woord is weer afgeleid van het Griekse woord ‘mène’ (maan). De oude Grieken geloofden daardoor dat de menstruatie een kosmische gebeurtenis was. Wow! Tja, ze hadden natuurlijk geen apps of agenda’s om de menstruatiecyclus in bij te houden.

Geen wetenschappelijk bewijs

Anyway, een wetenschappelijk bewijs bestaat dus niet voor de connectie tussen je menstruatie en de maan. Toch mag je hier natuurlijk gewoon in geloven, als je dat graag wil. Stiekem past de maan ook gewoon goed bij de menstruatie en vooral het vrouwelijke lichaam, dat net zo mystiek en marvellous is.

Lees ook: Waarom je moet masturberen tijdens je menstruatie

Bron: Glamourmagazine.co.uk