De beste voeding voor je borsten

Eten door Jordan

In Nederland is borstkanker de meest voorkomende kanker onder vrouwen. 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Het is belangrijk om je borsten vaak te checken en naar de huisarts te gaan als je twijfelt. Je voeding aanpassen kan het risico verlagen. Het is niet al te lastig, want alle voeding is makkelijk toe te toepassen aan je eigen dieet.

Lees ook: Volgens wetenschappers zijn dit de beste afvalmethodes

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is over het algemeen belangrijk. Je energie gaat omhoog, je voelt je beter, je bent minder vaak ziek en het heeft nog veel meer voordelen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat gezonde voeding helpt bij een goede borstgezondheid. Cathy Leman, borstkanker overlevende, geregistreerde diëtiste en oprichter van Higher Ground Breast Cancer Survival legt in een interview met Cosmopolitan het volgende uit: “het eten van een gezond dieet ondersteunt de gezondheid van de borst door het verbeteren van de metabole gezondheid, deze kunnen helpen bij het verminderen van het risico op borstkanker.”  Zorg goed voor je boezem met deze 11 borstvriendelijke voedingsmiddelen.

Borstvriendelijke voedingsmiddelen

1. Rucola en boerenkool

Bladgroenten zijn over het algemeen geweldig voor je lichaam. Rucola en boerenkool behoren tot de kruisbloemige groentefamilie en zitten bomvol vezels en carotenoïden, dit zijn twee plantaardige elementen die gunstig kunnen zijn bij het verminderen van het risico op borstkanker.

2. Knoflook

Goed nieuws voor alle garlic girls onder ons. Knoflook zit namelijk boordevol met vitamine C en antioxidanten, dit is geweldig voor het bevorderen van gezond borstweefsel.

3. Linzen

Alle soorten peulvruchten zijn goed voor je gezondheid door het hoge vezelgehalte. Leman vertelt: “het eten van een vezelrijk dieet kan het risico op een eerste diagnose en op herhaling verminderen. Uit een studie bleek dat voor elke 10 gram vezels die dagelijks werd gegeten, het risico op borstkanker vijf procent lager was.”

4. Groene thee

Groene thee is harstikke gezond, maar je moet er wel mee oppassen. In de thee zitten catechinen, dat zijn natuurlijke antioxidanten. Je kan er rusteloos van worden en het valt niet bij iedereen goed. Bouw het langzaam op, twee kopjes per dag, en als je een negatieve verandering merkt kan je er beter mee stoppen.

5. Vette vis

Vis zit vol met eiwitten, omega 3-vetzuren, vitamine D, vitamine B2 en verschillende mineralen. Uit verschillende studies is aangetoond dat vette vis het risico op borstkanker kan verminderen. Zalm, makreel, sardientjes, haring, zwaardvis, blauwvintonijn en forel zijn voorbeelden van vette vis.

6. Blauwe bessen en bramen

Vooral blauwe bessen en bramen springen eruit om het risico op borstkanker te verminderen. De bessen zitten vol met fytochemicaliën zoals cyanidine, kaempferol en resveratrol.

7. Felgekleurde groenten

Groenten zoals wortels, zoete aardappels, broccoli, bloemkool en spruitjes bevatten carotenoïden en antioxidanten, deze kunnen helpen met het voorkomen van borstkanker.

8. Yoghurt

In yoghurt zit probiotica doordat het gefermenteerd is. Dit zorgt voor een gezonde darm en immuunsysteem. Het helpt je regelmatig te blijven en de gifstoffen uit je lichaam te krijgen.

9. Lijnzaad

Studies tonen aan dat lijnzaadolie kan helpen bij het voorkomen van de groei van borsttumoren. Het is verkrijgbaar als zaad of als olie, het bevat omega-3 en is rijk aan antioxidanten. Neem een eetlepel per dag en voeg het toe aan je yoghurt of iets anders.

10. Noten

Er zitten mega veel voordelen aan het eten van een variatie van noten. Walnoten, paranoten en pinda’s bevatten fytosterolen wat zich bindt aan oestrogeen receptoren. Het is bekend van oestrogeen dat het borsstumoren voedt, dus het eten van voedsel waar fytosterolen in zitten kan het oestrogeenniveau reguleren.

11. Citrusvruchten (fruit over het algemeen)

In sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen zit antibiotica, vitamine C en foliumzuur. Goed voor het immuunsysteem en vermindert ontstekingen. Ook perziken, peren, appels, druiven en bananen verhogen het vitamine C-niveau. Mega belangrijk aangezien het je lichaam sterk en gezond houdt.

Lees ook: Lekkere salades voor een gezonde start van 2022