Waarom we casual seks moeten omarmen

Intiem door Jordan

Singles gingen massaal aan de ‘quarrels’ (quarantaine scharrels) tijdens de lockdown. Laten we dit doorzetten en casual seks normaliseren. Stel duidelijke grenzen voor jezelf en geniet ervan, weg met de schaamte! Kies jij voor een one-night stand, een friends with benefits, of juist voor een andere regeling die verplichting- en emotievrij is?

Lees ook: De 'hangende tuin' wordt je nieuwe favoriete standje

Taboedoorbrekend

Door casual seks te normaliseren bereik je zoveel dingen. Het kan bevrijdend zijn en je sterker laten voelen. Het kan leiden tot meer kennis over je eigen seksualiteit, seksuele behoeften en plezier. Het kan je houding tegenover seks positief beïnvloeden. En je helpen meer te weten te komen over wat je lekker vindt, zonder dat je oordeelt met angst en zware gevoelens. Het normaliseren ervan kan seks ook loskoppelen van je gevoel van eigenwaarde. Veel mensen ervaren een enorme schaamte rond hun seksualiteit, en ze gaan geloven dat hun relatie tot seks iets zegt over hun waardigheid als persoon. Maar dat is nergens voor nodig!

Gelijkgestemde

Mannen worden vaak geprezen omdat ze seksueel zijn, en hun gevoel van eigenwaarde wordt bij elke seksuele ervaring opgeblazen. Vrouwen worden vaak aan de schandpaal genageld als het om seks gaat, wat weer een negatieve ervaring en een slecht beeld schetst over zichzelf. Seks had nooit zo beladen mogen zijn. Het stigma om casual seks voor vrouwen moet verdwijnen. Weet je niet zeker of casual seks iets voor jou is? Dat maakt niet uit! Het is niet voor iedereen, en als het niet goed voelt voor jou, is het goed om je te richten op seks binnen een relatie. Hoeveel seks je wel of niet hebt, zegt niets over wie je bent als persoon.

De 10 geboden

Volgens HLN.be zijn dit de 10 geboden om casual seks het best te laten verlopen.

  1. Hou het bij lekker: bij de keuze van je potentiele casual partner mag je je op niets anders richten dan de fysieke aantrekkingskracht en seksuele vonk.
  2. Ban de beste vriend(in): seks met één van je beste vrienden en casual gaan absoluut niet samen. De emotionele en mentale band kan nooit gescheiden worden van het fysieke. Plus je vriendschap zal nooit meer hetzelfde zijn.
  3. Ken jezelf: als je uit bent op seks en wilt genieten van de seks is dat dé perfecte reden om je te wagen aan casual seks. Begin er niet aan als je stiekem meer wilt, dit eindigt zelden goed.
  4. Blijf uit de knuffelzone: de regel bij casual seks is ‘orgasms only’. De warme vorm van affectie wat je hebt bij knuffelen, hoort bij een echte relatie. Niet doen dus!
  5. Stel je scharrel niet voor: casual lovers hoor je niet voor te stellen aan vrienden. Zo krijgt diegene geen grote rol in je leven. Bovendien zal het de ‘wat als’- gedachten alleen maar bevorderen en dan krijgt casual geen kans meer.

Beste aanpak

Casual seks is er om vrij te zijn van verplichtingen en drama, maar om dat ook te laten werken, is het belangrijk om eerst te weten wat jouw behoeften en grenzen zijn. Wees duidelijk over wat je nodig hebt om je veilig te voelen, en ga na wat je “partner” nodig heeft. Toestemming is altijd nodig, of het nu gaat om een informele of een vaste seksuele relatie. Als je nieuwsgierig bent test het dan zeker uit, je zal er snel genoeg achter komen of het wel of niet iets is voor jou.  

via GIPHY

Lees ook: Brocarde (38) heeft seks met een geest: 'Hij heeft me ongelooflijke orgasmes bezorgd'