Erica Meiland reageert op ophef: 'Mijn insteek is opkomen voor rechten van vrouwen'

Celebs door Jennifer

Het duurde even, maar eindelijk reageert ook Erica Meiland uitgebreid op alle commotie rondom haar uitspraken over het Islam. Al geeft Erica niet alleen een statement via Instagram. Ze deelt ook meteen het hoofdstuk uit haar boek, waar de uitspraken vandaan komt.

erica meiland reactie op ophef biografie uitspraken islam

Lees ook: Meilandjes verliezen samenwerking vanwege islam-uitspraken Erica

Vrijheid van meningsuiting

Erica kreeg veel over zich heen naar aanleiding van de uitspraken die ze deed in haar biografie. Dit was in een hoofdstuk, waarin ze haar eigen mening gaf op een aantal geloven en de daarmee direct verbonden positie van vrouwen. In het statement schrijft ze: "Helaas zijn drie woorden door diverse media uitgelicht en opgeblazen. Hierdoor is een vervormde uitspraak ontstaan die de afgelopen dagen een sneeuwbaleffect heeft veroorzaakt." Ze doelt hiermee op haar dochter Maxime, die verschillende samenwerkingen met bedrijven kwijtraakte. Wat Erica betreft was het gewoon een kwestie van vrijheid van meningsuiting: "Het recht op de vrijheid van meningsuiting is altijd een groot goed geweest in Nederland. Menigeen zoekt en vindt om die reden een plek in de Nederlandse samenleving." Ook ging Erica niet zomaar in tegen de Islam: "Mijn insteek is altijd geweest, en zal altijd zijn, opkomen voor de rechten van de vrouwen!"

Erica over onderdrukking vrouwen

Erica heeft het in haar biografie over de onderdrukking van vrouwen binnen het Islam, maar ook het Joodse geloof. Naar eigen zeggen heeft Erica zich hierin flink verdiept en ze deelt uitgebreid haar visie op de geloven. Ze zei onder andere: "Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid. Ik ben ook voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka. Ik heb weleens drie van die pinguïns in de Hoofdstraat in Noordwijk zien lopen. Dat is toch niet normaal? Gewoon niet doen hier."

Volgens Erica zegt haar moeder altijd: "Dat willen ze toch zelf?" Dit gelooft zij niet. In het boek staat: "Het wordt er in geramd. Als iemand van jongs af aan tegen jou zegt dat je vies en smerig bent als je dit en dat niet doet, dan ga je dat gewoon geloven. Je kunt kinderen wat dat betreft helemaal misvormen."

Verdeeld land

"De vele verwensingen èn de vele steunbetuigingen die ik heb ontvangen laten zien dat Nederland zeer verdeeld is als het gaat om kritiek op de Islam." Zelfs op het statement komen weer reacties, zowel goed als slecht. Zo schrijft iemand: "Het hele probleem is niet eens het hoofdstuk uit je boek. Het gaat voornamelijk om de uitspraken en toelichtingen die jij hierover gedaan hebt." Een ander schrijft weer: "Blijf bij je standpunt. Bedrijven die een dochter benadelen vanwege uitspraken van een moeder hebben geen enkele integriteit. Vrijheid van meningsuiting mag tegenwoordig alleen nog op het toilet..."

Om mensen hun eigen mening te laten vormen over haar uitspraken, deelt Erica het ophefmakende hoofdstuk. Je kunt het hier lezen.

Lees ook: Montana Meiland en vriend Dirk zaten in relatiecrisis

Beeld: BrunoPress