10 x housewarming spelletjes om de party nog leuker te maken

Vrije tijd door Jennifer

Ben je net verhuisd en wil je binnenkort een housewarming organiseren? Je kan dit heel simpel houden met hapjes en drankjes. Maar het kan ook op een originelere manier! Wat dacht je bijvoorbeeld van een speurtocht door de nieuwe woning? Met deze tips geef je de leukste housewarming ever!

Lees ook: Vroeg pieken: met deze tips ziet jouw kerstboom er strak uit

Wat is een housewarming?

Een ‘housewarming’ is van oorsprong een Britse traditie. Ook toen werden familie en vrienden uitgenodigd na een verhuizing, maar het ging wel iets anders dan tegenwoordig. Vroeger werd het huis letterlijk opgewarmd. Als cadeau bracht iedereen een stuk hout mee om gezamenlijk het eerste haardvuur te maken. Niet alleen werd zo het huis letterlijk opgewarmd, maar werden ook de boze geesten verjaagd.

Nederlandse housewarming

Tegenwoordig wordt een housewarming gevierd met flesjes wijn, plantjes en andere cadeautjes voor het nieuwe stekje. In Nederland bestaat er geen speciale traditie. Gewoon een simpel samenzijn met familie en vrienden in je nieuwe huis. Natuurlijk kan een rondleiding door het nieuwe huis niet missen. Kan dit niet veel creatiever? Jazeker! Met onderstaande spelletjes laat jij je gasten op een vrolijke manier kennismaken met je nieuwe huis. En om het extra competitief te maken kan je een kleine prijs weggeven, bijvoorbeeld een cadeaukaart voor woonspullen. Degene die de meeste spellen wint, krijgt de prijs!

10 tips voor de leukste housewarming party

1. Het verboden woord

‘Het verboden woord’ is een spel dat heel lang kan duren, maar jullie kunnen ook na een half uur al klaar zijn. Bij dit spel kies je een aantal woorden die mensen niet mogen zeggen gerelateerd aan het huis, bijvoorbeeld huis, brievenbus, verf, keuken, woonkamer, etc. Vervolgens zorg je dat elke gast een heeft met één verboden woord. De sleutelhangers maak je voor het gemak vast aan een ketting, zodat je deze om de nek van je gasten kan hangen. Vervolgens houd je elkaar goed in de gaten, want wanneer iemand zijn/haar woord zegt is diegene af. Ook mag degene die het woord hoorde de ketting van de afvaller afpakken. De persoon met de meeste sleutelhangers wint uiteindelijk het spel.

2. Kies een kaart

Zorg dat je bij binnenkomst een stapeltje kaartjes hebt klaarliggen met het adres van het nieuwe huis. Daarnaast is het de bedoeling dat elk kaartje een nummer heeft. Dit is namelijk nodig voor het supersimpele kaartspel. Aan het eind van de avond noemt de bewoner één nummer. Heeft iemand hetzelfde nummer op het gekozen adreskaartje

3. Housewarming tour, maar dan anders

Om dit spel te spelen is het belangrijk dat je gasten in kleine tijdvakken arriveren. Zodra de eerste groep er is, leid je ze rond door het nieuwe huis. Vervolgens moet bij de tweede groep, iemand uit de eerste groep tourgids spelen. Wie van je gasten blijkt uiteindelijk de beste tourgids? Om de winnaar te bepalen moeten mensen uit de groep een cijfer geven aan hun tourgids. Degene met het hoogste cijfer wint het spel.  Huis speurtocht

4. Huis speurtocht

Bij de speurtocht door het huis laat je je gasten een vragenlijst invullen. Hoe goed kennen zij de bewoner(s) van het nieuwe huis? In de vragenlijst staan bijvoorbeeld vragen als “wat is ons huisnummer?”, “wat is de kleur van onze voordeur?” en “hoeveel computers en laptops zijn er in huis?”. Voor sommige vragen zullen je gasten waarschijnlijk even moeten rondkijken. Zo maken ze direct kennis met het nieuwe huis op een leuke manier! Degene die als eerst alles goed heeft, wint dit spel.

5. Huismemory

Iedereen kent wel het memoryspel. Dit is eigenlijk bijna hetzelfde. Voor dit spel verdeel je de gasten in kleine teams van twee of drie personen. Laat de teams om de beurt een kamer in het huis binnengaan. Ze mogen hier twee minuten zijn en moeten zoveel mogelijk onthouden van de kamer. Vervolgens moeten ze buiten de kamer alle voorwerpen of meubels opschrijven, die ze hebben onthouden. Het team met de meeste items wint dit spel.

6. Match de huizen

Voor dit spel is ook weer veel voorbereiding nodig, maar dat is het waard. Van tevoren print je een aantal beroemde huizen uit. Dit kan bijvoorbeeld het Witte Huis zijn, maar ook het huis uit The Fresh Prince of Bel-Air. Zorg wel dat de huizen algemeen bekend zijn. De gasten moeten de huizen namelijk gaan matchen met de juiste bewoner. Naast huizen moet je dus ook de beroemde bewoner uitprinten. De gast met de meeste goede antwoorden wint het spel.

7. Ontrafel ons huis

‘Ontrafel ons huis’ is een uitdagend spel voor je gasten. Ze moeten wel beschikken over een goede talenknobbel. Bij dit spel gaat het er namelijk om dat ze zoveel mogelijk woorden maken met de letters uit een bepaald woord. Je mag zelf kiezen welk woord, bijvoorbeeld “housewarming”, je nieuwe straatnaam, buurt of achternaam. De persoon, die de meeste woorden weet te maken, wint het spel.

8. Double Dice

We gaan dobbelen! Voor dit spel heb je een goed ingepakt cadeautje nodig en twee ovenwanten. Laat je gasten in een cirkel zitten en geef een van hen het cadeautje en de ovenwanten. De persoon ernaast krijgt twee dobbelstenen. Wanneer de persoon met het cadeautje de ovenwanten aan heeft, mag diegene proberen het cadeautje te openen. Ondertussen begint de persoon ernaast te dobbelen. Worden er twee dezelfde cijfers gegooid? Dan worden het cadeautje, de ovenwanten en dobbelstenen doorgegeven en gaat het spel verder. De persoon die als eerst het cadeautje heeft geopend, wint het spel én het cadeautje.

9. Buurt speurtocht

Dit is weer een speurtocht, maar nu vindt het buiten plaats in de wijk. Je hebt hier de optie om het met z'n allen te doen. Maar mochten er ook veel kinderen op de housewarming zijn, dan zouden zij de buurt speurtocht kunnen doen. Bij deze speurtocht maak je een lijst met voorwerpen of tekens, die de gasten kunnen tegenkomen in de nieuwe wijk. Bijvoorbeeld “bankje in tuin”, “rode voordeur” of “satellietschotel”. De bedoeling is dat gasten foto’s maken van alle items op het lijstje. Degene die als eerst alles heeft gevonden wint het spel!

10. Housewarming quiz

Tot slot hebben we de speciale housewarming quiz. Dit is eigenlijk wel het leukst om te doen aan het eind van de avond. Met deze quiz test je of je gasten goed hebben opgelet. Probeer bij het opstellen van de vragen iets gedetailleerder te zijn dan bij de speurtochtvragen. Vraag nu bijvoorbeeld “hoeveel schilderijtjes/foto’s/schelpen heb je gespot in het huis?” Even kijken of je gasten echt het huis hebben gecheckt en niet alleen de flessen wijn.

Lees ook: Zo kun je heel makkelijk valsspelen bij 30 Seconds