Levensgevaarlijk: de Cinnamon Challenge

Vrije tijd door Marleen_S
Jongeren houden wel van een uitdaging. Helemaal sinds de komst van YouTube en de hele wereld kan meegenieten van jouw dare devil skills. Alleen blijkt nu de populaire Cinnamon Challenge niet zo onschuldig als het klinkt.
 
Een grote hap kaneel nemen. No big deal, toch? Helemaal als je indruk wilt maken op je vrienden die vol verwachting voor je neus staan. Hap, slik, maar vergeet het: de kaneel gaat niet weg. Want het krukdroge goedje blijft lekker kleven in je keel.
 
Het is een trend die al jaren over het internet zweeft. Tieners dagen elkaar  - onder andere via YouTube - uit om een eetlepel kaneelpoeder te nemen. Binnen een minuut moeten ze het zien weg te krijgen. Maar, er mag geen water aan te pas komen, dat is het spel. Een behoorlijk moeilijke opdracht, want de kaneel droogt je mond en keel binnen enkele seconden volledig uit. 

   

Klaplong en verstikking
Dus zit er niets anders op dan alles er weer uit te spugen. Volgens artsen schuilt daar nu juist het gevaar. ?Door het hoesten is de kans groot dat er wat van het poeder in de longen komt. Kaneel is gemaakt van boomschors en is moeilijk af te breken. Daardoor kunnen er littekens ontstaan in de longen?, vertelt dokter Steven Lipshultz aan Daily Mail.  

Vooral mensen met astma lopen een groot risico door dit spelletje buiten adem te raken, zegt Steven. Want als de kaneelpoeder per ongeluk in de longen terecht komt, blokkeert het de luchtwegen. Met in sommige gevallen zelfs een klaplong of verstikking (!) als gevolg.
 
Niet voor de poes dus dit spelletje. Daar kan de Amerikaanse tiener Dejah Reed over meepraten. Ook zij liet zich overhalen door haar vrienden om de challenge te doen. Niet wetende wat haar te wachten stond. Na de vierde keer dat ze de uitdaging aanging, belandde ze in het ziekenhuis. Tot op de dag van vandaag moet ze nog altijd haar inhaler gebruiken als ze buiten adem raakt. Daarom startte ze de website nocinnamonchallenge.com om tieners te waarschuwen voor de gevolgen van deze bizarre trend.
 
Verboden
Wat je er al niet voor over moet hebben om erbij te horen? Niet doen dus luidt het advies van doktoren. Op Amerikaanse scholen hebben ze de challenge al verboden. Maar of het helpt? Bij deze drie Amerikaanse jongemannen ging het ook niet erg lekker.

 
 Heb jij weleens de Cinnamon Challenge gedaan?