Kaartje leggen: zo werken tarotkaarten

Psyche & spiritualiteit door Jeanine

Wil je meer over jezelf te weten komen en inzichten krijgen? Tarotkaarten kunnen de uitkomst bieden. Je krijgt antwoord op vragen en inzicht in bepaalde thema’s in je leven. Heel interessant, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Lees ook: Overprikkeld door het oude normaal: zo ga je ermee om

Tarotkaarten

Tarotkaarten leggen en lezen kun je jezelf prima aanleren. Je moet er wel wat voor doen. Het is niet zo dat je een antwoord toegefluisterd krijgt en er staat ook geen antwoord geschreven op de kaarten. Het principe is eigenlijk vrij simpel: je stelt een bepaalde vraag waar je inzicht in of antwoord op wilt krijgen. Vervolgens draai je een aantal kaarten om en lees je ze af. Aan de hand daarvan kun je verbanden leggen tussen jouw vraag en de kaarten.

Grote en kleine Arcana

Een set met tarotkaarten bestaat uit de Kleine Arcana en de Grote Arcana. Wil je een kritische blik werpen op je leven zoals je het nu leeft? Daar is de Kleine Arcana voor. Hier zitten 56 kaarten die zijn genummerd van een tot tien. Deze kaarten zijn te vinden in vier verschillende kleuren en onder te verdelen zijn in Bekers, Zwaarden, Pentakels en Staven. Daarnaast vind je ook de Koning, Koningin, Ridder en Schildknaap hierin terug, oftewel de hofkaarten. Pak je het qua vraagstukken of onderwerpen iets groter aan, dan gebruik je de Grote Arcana. Hierin vind je 22 kaarten met archetypes terug. De illustraties op de Grote Arcana kaarten betekenen allemaal iets anders.

Hoe werkt het?

Het trekken van tarotkaarten hebben we al eens eerder uitgelegd, maar hoe werkt het nou eigenlijk? Daarvoor duiken we er iets dieper op in. Er is niet een specifiek antwoord hoe tarotkaarten werken, omdat het ook ligt aan de manier waarop je ze gebruikt en hoe je erin staat. Een veelvoorkomende uitleg, is dat het allemaal te maken heeft met de vibes die je uitstraalt en nastreeft. In de spiritualiteit noemen we dat ook wel energetische trillingen. Deze trillingen zijn overal. Hoewel iedereen ze heeft, zijn we ons er niet bewust van. Dat geldt dus ook voor tarotkaarten. Tegenwoordig zeggen we vaak dat we willen kunnen viben met iemand. Dat is eigenlijk gewoon een gemoderniseerde manier om te zeggen dat de energetische trillingen elkaar matchen. We willen graag op dezelfde waveline zitten en daarom trek je mensen aan met dezelfde energie. Klinkt al iets minder zweverig en iets logischer, toch?

Intuïtie

Die energetische trillingen hebben te maken met je onbewustzijn. Je trekt niet alleen mensen aan met dezelfde trilling, maar ook gebeurtenissen. Reflectie en analyse spelen hierbij dan ook een grote rol. Waarom gebeurde de dingen die vandaag gebeurden, juist op dat moment? Simpel dus: je trekt aan wat je uitstraalt. Dat kan zowel positief als negatief zijn, maar je kunt er in ieder geval een les uithalen. Het leggen van tarotkaarten werkt ook zo. Je weet het antwoord al op de vraag die je stelt, maar daar ben je je nog niet helemaal bewust van. Daarom zie je ook het antwoord in de kaarten die je legt. Het zit al in je. Het draait allemaal om associatie en intuïtie. Welke kaart trek je en wat zie je daarin? En wat betekent de kaart echt? Leg verbanden, luister naar je onderbuikgevoel en vertrouw op je intuïtie. Door heldere vragen te stellen en er met een open mind in te gaan, geef je zelf al gauw antwoord op je vragen. Het is een hele mooie manier om jezelf beter te leren kennen en inzicht te krijgen.

Lees ook: De dag van de week waarop je geboren bent, onthult iets over je