Zelf tarotkaarten leren lezen: 5 tips voor beginners

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Tarotkaarten zien we tegenwoordig steeds vaker voorbij komen op sociale media. Op Tiktok komen we regelmatig boodschappen tegen die specifiek voor ons zijn bedoeld, tenminste dat zeggen ze. Met dingen als tarot is het soms beter om het zelf te doen, als je wil dat de boodschap echt aansluit op jouw leven. Tarot lezen is een skill die je jezelf kunt leren. Dit zijn onze beste tips voor beginners.

Lees ook: Tarot lezers op Tiktok: geloven of doorscrollen?

Begin met een simpel deck

Je kunt tegenwoordig ontzettend veel mooie kaartendecks kopen. We snappen dat de verleiding groot is om te kiezen voor een deck dat je mooi vindt, maar als je net begint is het beter om voor een simpel kaartendeck te gaan. Het Rider Waite Tarot deck is het standaard deck en hier kun je dus het beste mee beginnen. Dit is handig omdat je het hierdoor makkelijker voor jezelf maakt om de kaarten te leren herkennen. Als je in een boek of online op wil zoeken wat een kaart betekent, zal je met deze kaarten sneller op het juiste antwoord komen. Sommige decks geven namelijk andere namen aan sommige kaarten, wat het lastiger maakt om de betekenissen te achterhalen. 

Leg je kaarten met een spiekbriefje erbij

Als je wil beginnen met het leggen van kaarten, ken je al de kaarten en hun betekenissen nog niet uit je hoofd. Dit is logisch en helemaal niet erg. Zodra je begint, kun je je laptop, telefoon of een boek naast je neerzetten om alle kaarten die je legt in op te zoeken. Leg eerst alle kaarten voor je lezing en zoek ze daarna een voor een op. Hieruit kun je vervolgens zelf een boodschap interpreteren.

Leg eerst drie kaarten

In tarot zijn er ontzettend veel verschillende soorten spreads. Je kunt verschillende hoeveelheden kaarten leggen en in allerlei formaties met andere betekenissen. Als je net bent begonnen met tarot is dit waarschijnlijk nogal intimiderend. Begin daarom gewoon met een simpele spread. Een makkelijke is bijvoorbeeld een verleden, heden en toekomst spread. Dit houdt in dat de eerste kaart het verleden representeert, de middelste het heden en de laatste kaart gaat over de toekomst. Zodra je bekend bent met de betekenissen van de kaarten kun je meer spreads uitproberen.

Gebruik je intuïtie

Tarot is een skill die zich focust op je intuïtie. Je hebt dit nodig om een echte meester te worden. Luister er daarom ook vooral naar. Als jij het gevoel hebt dat de kaarten je iets anders willen vertellen dan dat het internet zegt, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Kijk naar de illustraties op de kaarten en kijk of je symbolisme erin kunt herkennen. Kijk ook naar eventuele betekenissen van kleuren en getallen om een boodschap te herkennen. Daarnaast is het ook belangrijk om te onthouden dat je je niet vast hoeft te houden aan de regels. Tarot is een persoonlijk ding, maak het dus eigen. Maar vergeet niet om naar de kaarten te luisteren. Soms krijg je een boodschap waar je niet per se op zat te wachten, maar helaas hoor dit er ook bij. Stel de kaarten dus niet steeds dezelfde vragen om misschien een andere uitkomst te krijgen. 

Leg kaarten voor jezelf

De beste manier om een skill te leren, is door het gewoon te doen. Begin daarom met kaarten leggen voor jezelf. Stel de kaarten een vraag en leg voor jezelf een spread. Je kunt ook dagelijks een kaart trekken om een idee te krijgen van hoe jouw dag gaat verlopen. Door iedere dag met de kaarten bezig te zijn, leer je ze steeds beter kennen. Voordat je het weet kun je vol zelfvertrouwen voor anderen kaarten leggen.

Lees ook: Deze sterrenbeelden hebben de meeste main character energy