Hoofdpijn na de seks? Dit is waarom

Intiem door Angel

Je partner en jij hebben een lekker avondje quality-time in bd. Jullie zijn al lekker bezig, maar opeens krijg je hoofdpijn. Die hoofdpijn kan na of tijdens de seks voorkomen, wat heel vervelend kan zijn. Het verpest gelijk de moodWaarom krijg je hoofdpijn na de seks? En wat kun je er aan doen?

Lees ook: 6 redenen waarom hij geen seks met je wil

Soorten hoofdpijn na de seks en tijdens

De hoofdpijn na of tijdens de seks wordt ook wel coïtale cefalalgie genoemd. Er zijn drie soorten pijnen: de vroege, de explosieve en de aanhoudende hoofdpijn. Het komt voor bij alle leeftijden. Such a bummer.

De vroege hoofdpijn is een doffe hoofd- en nekpijn die opkomt wanneer je bijna een orgasme krijgt. Deze kan nog enkele minuten duren.

De orgasmehoofdpijn (ook wel de explosieve hoofdpijn genoemd) is een vervelend aanhoudende versie, het komt namelijk op het moment wanneer je je hoogtepunt bereikt. De pijn kan minuten tot wel uren duren voordat het voorbij is. Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat bij 70 procent van de hoofdpijngevallen het gaat om orgasmehoofdpijn.

De aanhoudende hoofdpijn komt minder vaak voor en is daardoor ook minder bekend. Deze komt nadat je de big O hebt bereikt. Het kan erger worden bij inspanning, zoals tillen. Het kan wel dagen duren tot de aanhoudende hoofdpijn weg is.

De reden

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak precies is. Het zou kunnen komen doordat je je tijdens de seks flink inspant. Als je dichterbij je climax komt, stijgt je bloeddruk. Dit zou de reden kunnen zijn dat je soms hoofdpijn hebt. Je spant natuurlijk ook je spieren aan tijdens het orgasme, dit zou ook mee kunnen wegen. Óf je hebt al een aanleg voor hoofdpijn.

Wat doe je eraan?

Als je hoofdpijn niet weggaat, kun je als oplossing een passieve rol spelen de seks. Even iets rustiger aan dus. Je kunt ook een pauze nemen. Het klinkt misschien niet ideaal, maar het kan het wel helpen. Als het zomaar opkomt, kan het ook weer weggaan. Als de pijn aanhoudt en je er dusdanig last van hebt, kun je altijd contact opnemen met je dokter of misschien met een seksuoloog.

Lees ook: Sexperts hebben bewezen: op deze dag heb je de meeste zin in seks