Slaap jij nog met een knuffel? Dat is hartstikke gezond

Sport & gezondheid door Chloe

Is slapen met een knuffel jouw geheimpje omdat je je er stiekem best een beetje voor schaamt? Dat is nergens voor nodig! Hoewel we bij knuffels denken dat ze alleen voor kinderen zijn, zijn er ook nog genoeg volwassenen die ermee slapen. En dat is niets om je voor te schamen, want het is namelijk hartstikke gezond.

slapen met knuffel gezondLees ook: Slaap lekker! Met je huisdier slapen is hartstikke goed voor je

Slapen met een knuffel

Heb jij nog een oude teddybeer waar je maar niet zonder kan of een andere knuffel waar je gehecht aan bent? Je bent zeker niet de enige. Uit een Amerikaans onderzoek blijft dat ruim 40% van de volwassenen nog met een knuffel slaapt. Dat had je niet verwacht hé? Als kind sliepen we graag met een knuffel omdat het wordt gezien als transitieobject. Dat is iets waarmee je opgroeit om jezelf te ontwikkelen van zuigeling tot zelfstandige. Een knuffel is zelfs deels een vervanging van de emotionele band met je moeder.

Gezond om te slapen met een knuffel

Betekent dat dan dat mensen die nog met een knuffel slapen niet zelfstandig zijn? Nee, zo werkt het niet. We slapen graag nog met een knuffel omdat het ons een gevoel geeft van veiligheid. Goed voor je mentale gezondheid dus. Weet je nog dat je als je bang was vroeger je knuffel zo hard mogelijk vastpakte? Ook toen diende het al als bescherming en er is nu dus eigenlijk niets veranderd. Het comfortabele gevoel van met een knuffel slapen zorgt dus ook voor rust en dus voor een betere nachtrust. Niets geks aan dus. Mocht je angst of paniek ervaren wanneer je de knuffel bent vergeten en kan je dus echt niet zonder? Dan is het niet meer gezond. Maar zolang dit niet het geval is, vooral lekker blijven doen dus. 

Lees ook: Slapen met een elektrische deken: goed of juist niet?