Slapen met een elektrische deken: goed of juist niet?

Sport & gezondheid door Jeanine

Ah, winter! Het perfecte moment om jezelf in fluffy sokken, een dikke trui en een grote deken te hullen. Sommige mensen zijn nou eenmaal echte koukleumen. Het is dan extra fijn om ‘s avonds in een verwarmd bed te stappen. Heerlijk, zo’n cocon! Maar is dat eigenlijk wel goed voor je, zo’n elektrische deken?

Elektrische deken
Lees ook: Deze verwarmbare sloffen zijn echt perfect voor koukleumen

Toasty

Staat jouw elektrische deken ook standaard op standje sauna? Zo’n verwarmd nestje is wel zo prettig, vooral wanneer het buiten vriest. Gelukkig hebben we goed nieuws, want je kunt de deken gewoon blijven gebruiken. Je moet er wel verstandig mee omgaan en ‘m niet de hele nacht aan laten staan. Rol jij de volgende ochtend toasty uit bed? Vanwege deze drie redenen kun je hem beter van tevoren uitzetten.

Oververhitting

De hele nacht je deken aan laten staan brengt een risico met zich mee. Hoewel de dekens van nu moeten voldoen aan allerlei veiligheidseisen, kan er altijd iets misgaan. Zo kan er van binnen iets kapot zijn of misschien is de bedrading wel beschadigd. De deken kan daardoor kortsluiting krijgen of zelfs brand veroorzaken. Geen prettig idee als jij ‘s nachts lekker ligt te pitten.

Te warm

Zet jij je verwarming altijd uit voordat je gaat slapen? Heel slim, want daardoor slaap je ook een stuk beter. Slapen in een continu verwarmd bed is dus niet heel verstandig. Je centrale lichaamstemperatuur wordt daardoor hoger, waardoor ons lichaam en met name ons hart veel harder aan het werk moeten. En dat wil je niet, want het is juist de bedoeling dat je tot rust komt.

Elektromagnetische velden

In onze lichamen zitten elektrische signalen. Dat heb je vast wel eens gemerkt, bijvoorbeeld wanneer je een schokje krijgt van de deurklink of als je haar knettert omdat je je sjaal afdoet. Door elektromagnetische velden kunnen deze signalen in ons lichaam worden verstoord. Die velden worden geproduceerd door allerlei elektrische apparaten. Wekkers, televisies en dus ook elektrische dekens. Op die laatste lig je iedere dag wel zo’n acht á negen uur te slapen. Het is dus maar de vraag of dat zo’n goed plan is. Die elektromagnetische velden hebben een hele lage frequentie. Het zou wel zo kunnen zijn dat deze velden invloed hebben op zowel je slaap als je immuunsysteem en hormonen. Helemaal zeker weten doen we het nog niet. Dat wordt nog altijd onderzocht. Veel duidelijkheid is er dus nog niet, maar je wilt het natuurlijk ook niet uitlokken.

Veilig gebruiken

Een elektrische deken kun je dus prima gebruiken, als je er maar verstandig mee omgaat. Zet ‘m een halfuurtje voordat je naar bed gaat aan zodat je bed op kan warmen. Stap je in bed? Zet de deken dan uit en haal de stekker uit het stopcontact. Zo weet je zeker dat jouw lichaam helemaal kan ontspannen en hoef je je geen zorgen te maken over een kampvuurtje in je bed.  

 

Lees ook: Hoe deze eeuwige snoozer en telefoonverslaafde een ochtendmens werd