Beauty / Lichaam
Lichaam

Brrr: Deze invloed heeft het koude weer op je slaap

Terwijl de temperatuur krijgen we steeds meer de neiging om met een dikke pyjama onder dertig dekens te kruipen en er in de lente pas weer onder vandaan te komen. Helaas is een winterslaap niet voor ons weggelegd, maar het koude weer heeft wel degelijk invloed op je slaappatroon.

Lees ook: Vroege vogel of nachtbraker? Dit is wat het zegt over je persoonlijkheid

1. Vermoeid gevoel

We hebben zonlicht nodig om ons energiek te voelen. In de winter moeten we het helaas doen met minder zonlicht, waardoor je je gedurende de dag minder alert kan voelen. Het is met name ’s ochtends belangrijk om genoeg licht mee te pakken, anders voel je je de hele dag slaperig. Daarnaast is het belangrijk om het licht ’s avonds weer zoveel mogelijk te beperken. Zet je tv en laptop dus even voordat je gaat slapen uit, zodat je lichaam kan afbouwen. 

2. Je slaapt makkelijker in

Zet jij de verwarming altijd op vol volume als je ’s avonds je bed in duikt? Dat is niet zo’n strak plan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het beter is om in een koele temperatuur te slapen, zodat je lichaam in de slaapstand terecht kan komen. De ideale kamertemperatuur ligt rond de 18 graden. Te koud? Welnee, onder de dekens krijg je het vanzelf warm. 

3. Je voelt je uitgeslapen

Die koele temperatuur zorgt er niet alleen voor dat je makkelijker inslaapt, het zorgt er ook voor dat je gedurende de nacht dieper slaapt en de volgende ochtend beter uitgerust bent. Terwijl je in de zomer door de warmte vaak onrustig en slechter slaapt. Top dus, die winter!

4. Pas op met tocht

Hoewel een koele slaapkamer goed voor je is, werkt tocht juist averechts. Teveel tocht zorgt ervoor dat je lichaam niet goed in de slaapstand terecht kan komen, waardoor je veel ligt te woelen, een hogere hartslag hebt en vaker wakker wordt. 

5. Minder stress

De zomer staat bekend als vreugde en harmonie, terwijl de winter staat voor depressie en ellende. Toch blijkt dit met stress andersom te werken. Het stresshormoon cortisol blijkt uit onderzoek namelijk te pieken in de zomer en te dalen in de winter. Dit hormoon verstoort het slaapritme, dus ook dit kan de reden zijn dat je in de winter beter slaapt. 

Lees ook: Dit is de reden dat je nooit onbekende gezichten droomt

Beeld: Unsplash